kawan2 blogger ku (

Tuesday, February 21, 2012

ayam boxing oregano crispy

assalam...

letih sgt sebenarnya...tp mcm biasa la, harus la jenguk blog sblm ke kamar beradu...
ari ni OT lg..sampai umah dh hampir kul 9...
badan, mata dan otak sgt2 letih...

sampai je, trus ke dapur utk masak simple2 for dinner
sbb kalo rehat2 dulu, nti trus x larat n tertdo lak...

sib baik en garpil pun x kisah, wpun hanya 1 menu...
tp mood x best sbb kamera kesayangan x leh nk caj bateri lak..
mungkin cargernya rosak..
hukkk.....apepun, sib baik ada hp kamera sbg penyelamat..
wpun kualiti gambarnya kurang, tp masih boleh menyelamatkan keadaan...




kepak ayam ni aku beli kt medin...
pastu blk umah, siat isinya naik ke atas membentuk boxing

ingat nk cuba2 menu dlm tenet, tp bygkan la blk dlm keadaan yg penat, hentam je la goreng ...

tepung nk goreng pun xde lak..so, cam biasa, gunakan apa yg ada di dapur!
hasil campuran beberapa tepung dan rempah, alhamdulilllah..lg sedap dr yg kotak...




bahan2:

beberapa ketul kepak ayam bhgn atas- siat isinya naik membentuk boxing
gaulkan dgn sedikit garam- ketepikan

bahan tepung:

1 senduk tepung beras
1 senduk tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar (leh ganti ngan serbuk sup atau serbuk kurma)
3/4 sudu teh oregano- aku guna yg siap hancur2 tu..
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit

cara:

satukan bahan2 tepung hingga rata

masukkan sebiji telur dlm bekas (sekali kuningnya)
gaulkan ayam dlm telur
celupkan ayam ke dalam tepung dan ratakan (x perlu bancuh tepung ngan air)
kenakan tepung ke seluruh bhgn ayam

goreng dgn minyak yg byk dan panas, tp kecilkan api semasa menggoreng

* adunan ni mgkin agak byk, jadi, leh cedok dan simpan dlm bekas kedap udara sblm gaul ngan ayam.
 leh guna utk goreng sotong 



5 comments:

SufatihaNur said...

tergoda tgk ayam tu baring2 dlm pinggan...

KakAsma said...

Cida,
tahniah!sebab kek batik arora cida tengah femes sekarang nih..suka tengok akak pun cadang nak buat arinie...

resipi ayam boxing pun cam sedap nih..leh try nanti..gud job my dear...

norlieharumaini said...

wow,, sedap meratah ni..

CT Delima said...

As'salam Cida

Alhamdulillah kerana Kek Aror tu dah membawa k.ct kesini, mengenali empunya diri yang sebenar :)

belum sempat nak menerai, nanti bila k.ct free baru nak cuba. Oha ya kalau macam inilah lauk kat rumah hari2 Cida, mahu anak2 k.ct tak gerak dari meja makan..hehehe

k.ct dah follow. Daaa...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Gonna grab all them now! Yummm yummm :)

jejak

free counters