kawan2 blogger ku (

Thursday, February 23, 2012

puff kari ayam

assalam....

selamat pagi khamis...
ari ni update blog siang2 lak..
biasa update mlm..
tp sbb 'bahan' utk entry ni di bakar di pagi hari, so, entry pun tertangguh la...

ari ni bfast ngan puff lagik..
huhuhu...bila dh addict jd cam ni la...

lgpun x susah, sbb beli pastry puff segera je...
cuma kena masak initinya je...

kali ni aku wat puff kari ayam..
inti mcm wat karipap je...



utk intinya:
(aku buat versi simple santaiii)


2 biji kentang- potong dadu kecil2
1 mangkuk kecil ayam cincang kecil2
1 biji bwg besar- cincang dadu
3 ulas bwg putih- tumbuk
1 sudu besar (membumbung) serbuk kari ayam


cara:


tumis dua2 bwg sampai naik bau
masukkan serbuk kari yg di bancuh ngan air
biar sampai rempah agak garing
masukkan ayam dan kentang
tambah air dlm 1 cawan
biar sampai kentang empuk dan kering airnya
kalo kentang lom empuk, tambah air skit
perasakan ngan garam (dan gula kalo suka)


* bentangkan pastry, letak inti tg2..lipat dua..
kelim kemas dgn hujung garfu...

sapu sedikit kuning telur atas pastry sblm bakar..tp dlm gambor tu x sapu sbb kelupaan..

bakar lebih kurang 15 mnt api atas bwh suhu 180..
atau sampai atasnya nampak kegaringan (pastikan bontotnya pun garing)


di kiri kanannya aku just tekan skit ngan jari, x guna garfu...


kalo nk tgk puff tuna pada entry yg lepas, leh klik sini

**modd sedih sbb carger kamera rosak, tpaksa mengguna kembali khidmat kamera hp nokia 5600..huahahahhaha...

5 comments:

Tina Othman said...

nyum, kalau pastry ni buat apa pun mmg peberet

Chik Mimi said...

cida tengok pastry ni baru teringat dalam gobok ada pastry puff duk bertapa

Kamalia said...

Cida..sedapnya puff ayam ni..
Mmg senagkan kalau guna instant pastry tu..

The Black Jubah said...

Bila baca resipi ni, teringat puuf pastry dalam freezer..thanks...sejak tak langgan astro, otak beku nak masak apa...harap idea dari blog :) Thanks.

Sue @ Nenie said...

Salam..sedap dan senangnya puff ni...ada masa nak buat jugalah...

jejak

free counters