kawan2 blogger ku (

Monday, March 26, 2012

kek mentega

assalam...


mlm ni mem baking sekeping sebiji kek mentega...
kek yg sgt mudah..kalo yg baru je nk belajar buat kek, leh la cuba buat kek ni
dari resepi yg sama, leh dipelbagaikan jadi bermacam2 kek...
kalo bahagi 2 atau 3 bhgn, warnakan setiap satu bhgn, akan jadi kek marble...leh tgk sini
kalo letak sedikit perisa dan pewarna, akan jadi kek oren, stroberi, dan pandan...


utk kali ni, aku letak choc chip dan kepingan badam
boleh tgk pada gambar, chop chip berjaya turun dgn cemerlang ke dasar kek..
huahahahhaha!!!
lenkali, kalo buat, gaul sedikit choc cip dgn tepung gandum..
baru masukkan dlm adunan
aku terlupessss step ni td....


sgt sedap dan lembut di layan masa suam2..
dan sgt moist bila di layan masa kek dh sejuk..
tp jgn letak peti sejuk ye...
kek jenis ni cuma sesuai pada suhu bilik...

resepi:

bahan:

250 gram butter- aku guna pure butter jenama 5 star
200 gram gula kastor / 160 gram gula pasir (kisar halus jika guna gula pasir)
250 gram tepung gandum
6 biji telur
4 sudu besar susu cair (dlm tin)
2 sudu kecil baking powder (sudu kfc)
1 sudu teh esen vanila
kepingan badam / choc chip jika suka

cara:

panaskan oven pada suhu 160 darjah (ikut oven masing2- aku cuma guna api bawah shj)
pukul mentega + gula sampai kembang (leh nampak sedikit pucat dr sebelumnya)
masukkan esen vanila
masukkan telur sebiji demi sebiji (biar telur pertama sebati sblm masukkan telur ke2 dan seterusnya)
ayak tepung + baking powder
masukkan sedikit2 kedalam adunan (bahagi agak2 utk 4 kali)- secara berselang seli ngan susu
(1 bhgn tepung, diikuti 1 sudu susu air)- buat sampai abis
matikan mixer- kaco adunan guna sudip kayu hingga ke dasar bekas kalo2 ada adunan yg tak sebati, sambung mixer sekejap je just utk sebatikan adunan...

masukkan choc chip (leh gak guna choc rice)
(agak2 dlm 4 sudu)
sebatikan guna sudip je
griskan loyang ngan sedikit mentega atau leh guna kertas minyak pd montot loyang...
x perlu sampai bungkus keliling loyang yuppp...
masukkan adunan dlm loyang

bakar selama 1 jam / sehingga kek masak- sila uji guna lidi - jgn buka oven sebelum 30 mnt pertama
utk 15 mnt terakhir, aku tukar kpd api atas dan bawah utk garingkan permukaan kek...
sejukkan sebentar dlm 10 mnt sblm alihkan kek dari loyang...

* agak detail skit resepi ni sbb ada yg tanya dgn jelas mcm mana nk buat kek butter...sbb katanya dia x faham baca resepi...
so, harap resepi ni dpt membantu

5 comments:

cik ziqa said...

wahhhhh... nice.....


lapaaa.... mohon nak culik sebiji, nak jadikan bekpes pagi ni. mihmihmih

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cedapppp!! suka mkn buttercake masa sedang suam2 tu....

zila 4ever said...

wahh..tergoda..nampak gebu gebas ..:)

norhanim md zain said...

sedapnya........nampak tersangatlah gebusnya....dua tiga hari ni memang teringin nak makan plain kek..thanks for sharing the recepi...

Anonymous said...

kita dh cuba resepi nih, mmg mabeles...mak kita kata sama mcm kat kedai hiks...thanks yer sudi kongsi resepi

jejak

free counters