kawan2 blogger ku (

Thursday, March 1, 2012

muffin di tengah malam

assalam...

sesi membaking di tgh mlm kini kembali...
huhuhu...
dh lama gak rasanya x buat muffin..
tetiba terasa nk mkn lak...

rujuk buku nota (cehh), ada 1 resepi muffin yg sgt mudah
utk memudahkan lg, aku dgn sukacitanya telah ubah sukatan gream ke cawan..
sygnya, aku terlupa catit penyumbang resepi asal...

bila tgk google td pun, ada pelbagai muffin yg lebih kurang gini je resepinya...
kali ni, muffin aku memberikan kerjasama yg baik
kesemua 12 biji naik dgn suburnya tanpa ada yg memuntahkan laharnya
dlm gambar ada 11? lg 1 masuk perut dulu...
harus la rasa dulu sblm posing..
kang teruk2 posing, rasa cam hampeh wat pe kan...




bahan A:

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula perang lembut atau gula castor
2 sudu teh baking powder
1/2 cawan choc chip

(satukan bahan di atas)

bahan B:

1/2 cawan minyak jagung
2/3 cawan susu cair
2 biji telur- di pukul
1 sudu teh esen vanila

(satukan bahan di atas)

cara:

Masukkan bahan B sedikit2 kedalam bahan A sambul digaul sebati
isikan ke dalam paper cup (3/4 cup)
(nk senang, isikan ke dalam plastik dan paipkan)
tabur sedikit choc chip dan kepingan badam kalau suka (leh ganti dgn badam cincang)

bakar selama 15-20 mnt atau sehingga masak

(aku guna api atas dan bawah dgn suhu 150 darjah- ikut oven memasing ye...)

*minyak jagung leh diganti dgn butter cair (sukatan yg sama), tp aku just letak minyak sbb dh ada penggunaan susu, takut terrlebih berlemak lak)
* muffin ni mmg kurang manis, kalo suka manis, gula tu leh jadikan 1 cawan


campur je semua..kaco sebati, bakar!




membuat muffin sebenarnya x memerlukan masa yg lama
dgn cara buat yg ala2 mcm cekodok je, sesuai sgt kalo ada terima tetamu mengejut...
atau lapar mengejut...
atau order mengejut..hehehe


hasil bedah siasat...
nampaknya chip2 itu byk berkumpul dlm cup ni...
mesti cup lain dh kekurangan chip kan..huha-huha

9 comments:

CT Delima said...

As'salam Cida

k.ct datang awal2 pagi ni, nak mengendeng 2 ketulmuffin, masih berbaki lagi tak :)

k.ct suka juga makan muffin, tapi tak boleh banyak2. nanti tak hengat nak makan nasi..hehehe

lyza said...

hehehehe..klau dah terror..kejap je siap kan..gebuss plak tu.. klau saya la..mau pengsan nak buat terkezut2 gini..silap2 dapur cm tongkang pecah.. hehehe

rostina76 said...

salam cida....
cumeynya muffin dia. sekata je sizenya. nampak pun sodap je. huhu!!teringin nak bt tapi oven plak mogok

cik dila.. said...

sedappppp..

Neeza.Areef said...

salam tuan umah

wow..bila dah belah npk dlm muffin tu lg menyelerakan..

Cheqna said...

nanti boleh cuba resepi macam ni, selalunya buat guna tepung muffin segera..hehe

:-)

norlieharumaini said...

bestnya.. nk masuk senarai ni...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Sedapnya tengok muffins pagi2 ni. Laparrrr ;)

Anonymous said...

resepi nuanza mmg mjadik...kul 1.40am...nk bgun wat muffin jp..bhn smua ada.

jejak

free counters