kawan2 blogger ku (

Saturday, March 17, 2012

Tips Mudah mengasingkan telur putih dan kuning (tips le konon)

assalam...

baru2 ni ada terbaca di FB tentang rungutan seseorg (x ingat namanya), bhw dia susah sgt nk asingkan telur putih dan kuning...
masa tu, just bgtau kt dia, ada bekas khas utk asingkan telor
rasanya di kalangan bakers, dah pasti tahu pasal ni..
cuma kite nk kongsikan pada yg belum tahu...

lebih cepat sbb x perlu nk timang telo ke kiri kanan..
dan lebih bersih sbb telur langsung x kena tgn (sgt x suka cara asingkan guna tapak tgn..setiap bakers haruslah mementingkan kebersihan dan cuba sedaya mampu agar tidak terlalu byk menggunakan direct dr tgn)




dengan syarat, telur yang digunakan haruslah telur baru...yg bhgn kuningnya masih cantik x cair..



owhh..ini bukan penapis teh ye..tp penapis telur..huhuhu
kite beli kat k4 je dgn rege RM3 lebih...

sekian..

3 comments:

Citarasa Rinduan said...

terima kasih berkongsi...

The Black Jubah said...

Ha ha ha memang mudah, bijak bijak....

mamawana said...

Biasa asing tadah jari jer, pecah telur atas tapak angan yg putih cair ke bawah celah jari yg kuning tak pcah maintain atas tangan . Itu ajer.

jejak

free counters