kawan2 blogger ku (

Saturday, April 21, 2012

mana badaknya???

assalam....

tetiba mlm ni terasa nk update blog...
kita tinggalkan dulu le n3 yg lepas tu..
biarlah ia terus jd sejarah dlm hidupku...

lepas tragedi tu,mood masak aku pun merudum
ke dapur kalao ada tempahan je...
selain tu masak cincai2..ataupun trus x masak

ari ni terasa nk mkn cucur badak..
tp x jumpa lak resepi yg ada badak..hahahhahaha

sebenarnya semalam ternampak n3 kak CT DELIMA kat sini...
erm..tergoda trus
padahal sblm ni, aku x mkn kuih2 yg ada letak kelapa parut ni...

ternyata kak CT berjaya membuka pintu seleraku utk mencoba kuih yg x serupa nama ni..hahahah
ye la...mana ada badak dlm cucur ni kan


memula, ingatkan susah jugak nk buat kuih klasik ni...
tp bila baca resepi kak ct, rasanya aku mampu buat, wpun bukan yg terbaik...



resepi dari kak CT Delima

untuk inti:

1/2 biji kelapa parut
4 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1/4 cawan udang kering
1 btg serai
6 tangkai cili kering
1/2 inci kunyit hidup

cara:

kisar semua bahan (kecuali kelapa parut)
panaskan 2 sudu minyak masak
masukkan bahan2 kisar..
biar sekejap..masukkan kelapa parut
masukkan garam dan sedikit gula
masak hingga kering (seakan serunding)

untuk kulit:

700 g keledek
1 1/4 cawan tepung gandum- (aku guna 1 cawan je, mgkin cwn aku agak besar)
1/4 cawan tepung beras
sedikit garam

keledek di kupas kulit dan dipotong kecil2
rebus hingga lembut
toskan air- lecek sampai lumat
campurkan tepung dan uli hingga sebati...

ambik sedikit adunan..bulat2kan dan leperkan
letakkan inti di tgh2..balut kemas..bulat2kan dan tekan leper sedikit

goreng dgn minyak yg byk dan panas (api kecil)


senang je kan nampak proses membuatnya...
(nk mkn lagi senang!)


mana ntah badaknya....



tebal skit kot kulitnya..tp sodap aje...
nti leh wat lagi bg comel2 skit....


3 comments:

Asyifa Mustaffa said...

tengok kuih nie.......teringat pda arwah abah sy.....tiap kali bulan pose....mak msti buat ni...sbb arwah sukakannya.....

Putri said...

saya suka cucur badak yg ad udang kat ats
Tapi since pregnant ni,terpaksa beli je kalau teringin..x lalu nak masuk dpra

rostina76 said...

salam cida...hehe, kros baru plan nak membadak (ubi keledek pun dah standy utk dilenyek)....btw comey lote la badak2 cida. bulat2, sekata je sizenya....

jejak

free counters