selesai sudah seminggu kita puasa kan..
rata2 rumah sudah berbau kuih raya agaknya...
ari ni sampai umah sedikit awal...dpt la masak ngan tenang... :-)
menu ari ni masih simple
leh siap masak dlm masa 1/2 jam je (sbb guna dua2 tungku dapur)
-sotong oriental
-sayur campur
-ikan goreng
-agar2 milo
kena dgn seleraku
gabungan antara paste tom yam ngan serbuk kari mengunikkan menu ni..
aku suker!!
rsepi ni aku copy dari umah kak madiha
klik sini utk tgk versi kak madiha
kak madiha lak katanya ambik dr fpges (Aliza Mansur)
Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos - aku x celur pun sebab malas.. :-P
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
2 helai daun limau purut- aku tambah
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong daun limau dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.
sesapa yg lom cuba, try le..mmg sedap!
sayur campur letak fish ball
tambah 1/2 kiub ikan bilis
best betul layan agar2 milo ni...
rasa lemak susu dan milo mmg yummy
bahan2:
1/2 peket agar2 kering (jenis tali)
5 cawan air
6-7 sudu besar milo
5 sudu besar susu pekat manis
1-2 sudu besar gula pasir
cara:
masak agar2 + air sampai larut
masukkan semua bahan lain
biar hingga sebati dan larut
padamkan api
tapiskan ke dalam acuan
biarkan sejuk sebentar di luar sblm di masukkan ke dalam peti sejuk
2 comments:
wwahhhh geramnya tgk sotong tu. tebal2 isinya.. tp kite pnah bt sekali sotong oriental, cannot go ler hehe.. oriental habesss rasanya ! tp sotong mmg febret kita
:)))
nama resepi nyer ajer dah sedap... biasa sotong koi masak sambal ajer. masak lain tak minat sgt
Post a Comment