kawan2 blogger ku (

Sunday, July 15, 2012

sambal udang petai

assalam....

ari ni layan menu feveret all de time lagi..dan lagi...
tp petai sgt le mahal kan ...
3 papan dh rm4..
bila le nk murah...nk beli byk2..huhuhu

kisah org melayu, bila ada udang dan petai, akan jadi le sambal..ye kan...
cuma kekadang ada gak aku buat udang masak lemak cili api tempoyak campor petai
tp hattanya...sambal ni lagi berpeluh le kalo layan...


dapat udang saiz besar2 le jugak
so..layannnn


sambal udang petai

600 gm udang
3 papan petai- ambil bijinya
3 ulas bwg merah- dimayang nipis
gula / garam/ air asam jawa


bahan kisar:

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
segenggam cili kering- rebus dan toskan dulu
sedikit belacan

cara:

panaskan 1 senduk minyak
goreng bwg merah yg dihiris sampai garing (jadi bwg goreng)
masukkan bahan kisar
kecilkan api, biar hingga cili masak atau sambal nampak pecah minyak

masukkan gula, garam dan air asam jawa
masukkan petai, biar sekejap pastu masukkan udang
biar hingga udang masak


info makanan: petai selain sedap dibuat ulam dan 'melaparkan' perut dgn tiba2, ia sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Antaranya ialah dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

2 comments:

Anonymous said...

Kalo saya masak letak bawang merah, mesti sambal saya jadi pahit. Tatau sebab salah beli jenis bawang merah kat sini.Nak try resepi ni, tapi macam fobia dengan bawang merah :p

Sas
Oz

Cida de' Nuanza said...

kalo x nak bwg merah, ganti je ngan bwg besar...sy kalo wat sambal, suka goreng bwg bg garing skit sblm masuk bahan kisar.. :-)

jejak

free counters