kawan2 blogger ku (

Saturday, October 27, 2012

fruity pavlova- akhirnya singgah di blog ku!

assalam...

sat ja dh masuk idil adha ke2...
ari ni mesti ramai lg yg masih 'berkorban' kan...
semoga semuanya berjln lancar....

berbalik pada tajuk, pavlova ni dh lama aku dok berkira2 nk buat
org lain ntah kemana..
aku br nk terkedek2..hahahah
mmg selalu mcm ni pun..aku selalu jd pemerhati tetap je sblm mula buat sesuatu...

aku pernah order pavlova ni dr sorang bakers..
mmg betul apa yg org ckp..sgt le manis nya!!
mmg akan ingat sampai bila2...

nk juga cuba buat, dan kurangkan gula
tp pernah terbaca ada yg kata kalo kurangkan gula, x berapa menjadi..
trus aku sentap sehhhh...

ntah cemana, tetiba terbuka hati, perut dan limpa aku tuk cuba buat jugak2
tambah2 bila terrbaca gak, pavlova ni leh je kalo kurangkan gulanya

so, mula la edisi membeli segala bagai buah2 yg tidak kurang mahalnya..hahaha
takpe, utk diri sendiri, kuturutkan je rasa hati..

proses membuat mmg le senang amat
sukatan gula aku kurangkan 60%
hasilnya....
(kita tgk di bawah ye...)



sesungguhnya, aku try cari, sape pemilik asal resepi ni..
dan aku tau, mmg resepi omputih..
cuma x pasti sape yg mula2 membawa resepi ni menular begitu hebatnya di sini...

so, aku just taip blk le..
sama spt resepi kekawan yg lain...
tp nk jugak le kan letak resepi kt umah ku ni...

bahan2 Pavlova:

4 biji telur putih
3/4 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan, so terpulanglah..)
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh cuka/ jus lemon (aku guna lemon)
1/2 sudu teh esen vanila (aku gula yg kaler putih)


cara:

-pukul telo putih menggunakan mixer sampai kembang, sambil masukkan gula skit demi skit
-teruskan pukul (dan teruskan juga masuk gula)
- pukul hingga kental (jadi ringan dan x jatuh bila terbalikkan)
-masukkan tepung jagung + esen vanila + jus lemon
- pukul sekejap (jgn terlebih pukul)-sebaiknya guna spatula tp aku masih menggunakan mixer cuma guna speed yg paling rendah dan sekejap je, agak2 ia berpusing 2 pusingan je..truf off kan

-sediakan loyang
-alaskan loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan atas kertas dan bentukkan bulat
-aku nk senang, masuk dlm piping beg

(aku nk buat double decker, so aku buat 2 bulatan kecil)

bakar pd suhu 120 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaannya garing keemasan
(panaskan oven dulu pd suhu 180 darjah, dan turunkan suhu masa mula membakar ok!)

slps masak, biarkan dlm oven dlm 15 mnt sblm kuarkan (renggangkan pintu oven)
tanggalkan pavlova dr kertas minyak dan hias dgn fresh cream + buah2an

utk fresh cream:

1 cawan fresh cream- pukul hingga kembang



pilih buah yg agak masam
sbb nk balance kan dgn rasa manis pavlova ni... (tp x manis dh lepas kurangkan gula)

pilihan ku, stroberi, kiwi dan blackberry..




eh...lens salah fokus!
ngehhhhhhhhh




huh! amek ko!
pavlova ku memutih diselimuti salji
hahahah..alang2 fresh cream tu byk..aku sapu je la semua..
syg wooo nk buang2 nti...

buah2 tu plak tabur je suka ati lebih nampak 'seri' nya berbanding susun cantik2
itu bg aku la ye...bg pandangan mata ayuku 
itulah seni pavlova..cewaahhh..tetiba lak aku bckp pasal seni yee..



salju, di danau rindu!
aku suka gabungan kaler2 ni..
sgt meriah dan aku leh berangan sambil ngadap pavlova ni...ehh!!





so, silalah ucapkan tahniah pd diriku kerana akhirnya pavlova ini muncul dlm blog ku!
dan yg penting, kurang manis! 
(biar tuan je yg manis udah le...eh..org yg kata aku manis, bukan aku yg kata tau.. :-P.. hak..hak..hak...)

8 comments:

faa.rosli said...

wahh..heavenye tengok....sedap gilernampak...nyumnyum

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Tahniah..tahniah,,Selamat hari raya Cida. trerliur pulak kak tos menengoknya.

cik chechaq said...

assalam..izin copy ea resepi ni..sy copy gmba skali..utk panduan..hehe.tq

Cida de' Nuanza said...

to faa.rosli: hahahah..nyumm..nyum...

to kak ros: slmt hari raya kak ros...

to cik chechaq: silakan..thanx sudi singgah

JaSSNaNi said...

cida... cantek gile pavlova tu... berseri2 dengan buah yg pelbagai warna.. mmg menyelerakan sungguh.. sedap kan.. tapi manis sangat ke? hmmm tak tau plak akak kalau kurangkan gula buleh effect... hari tu akak cuma letak separuh dari sukatan gula.. tapi sucess.. :) alhamdullillah.. :P

eqeen said...

bestnyer..leh try nanti....

:: Mrs.Eady :: said...

vavavaa....

teratai said...

first time dengar n tengok resipi ni! Pun x pernah rasa...macam kena buat je ni...cuba resipi baru :)

jejak

free counters