kawan2 blogger ku (

Tuesday, October 30, 2012

sup tulang

assalam...

hari ni dh masuk idil adha ke4 kan
tp masih terasa kemeriahan di blog..
nape kat blog?
sebab rata2 pakat dok tayang menu2 dari daging..hehe

aku sebenarnya xde daging pun thn ni..
selalunya ada gak 2-3 pek..

tp ada gak rezeki bila tetiba semalam kak nani dtg bw tulang lembu..
wahhh!! mmg feveret aku tulang ni...
1 menu je dlm kepala! haruslah sup tulang


nk buat sup tulang ni mmg simple dimple...
tp tempoh nk merebus yg sgttt panjangggggg
ni pun aku rasa dlm 2 jam lebih...
mmg bergelora kle perut nunggu tulang ni empuk

tp pesan mak mentua, masa rebus, jgn buka api besar
nti lambat empuk
pesan mama lak, jgn letak garam awal2...
pas empuk baru letak garam


selalu kalo mkn kat kedai, kerap gak aku order sup tulang
tp x puas mkn..sbb skit je yg leh mkn
tulang je besorrr...

buat sendiri baru best nk layan


klik pd gambor ye kalo x berapa nampak tulisan

7 comments:

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
selamat pagi dikkkkkkkkkkk... :) ;)
wahhhhhhhhhhhhh... korang makan sup tulang ni smlm ye.. alhamdullillah.. akak pun mak dah kirimkan tulang.. so boleh masak tulang tu nanti.. tapi tk nak buat sup dah... nak buat kari ke apa2 menu lain.. sbb minggu ni asyik menghabiskan stok sup je.. dah tak larat.. hehehehehe..

Bicara Kak Noor said...

salam Cida cayang...
akak suka snagat sup tulang tapi kena meratah lah baru bestt gigit2 tulang huh bahagia nya rasa kan, nk minta jauh snagat kena buat jugak kot esuk lusa haa

Kakzakie said...

Betul Cida... mana-mana sedang masak daging kurban. Kalau tulang dijaidkan sup macam cida masak ni memang sedaplah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyer sup tulang! syukur sempat gak merasa sup tulang umah makcik suami kat kg ritu masa korban... akak lom mula masak lagi daging korban... masih ada lam esbox.. 2 pek daging lembu, 1 pek daging kambing entah apa nak masak pun xtau lagi.. takleh kerap2 mkn daging takut blood pressure naik.. keke.. lgpun this week giliran husband akak masak sbb dia keje shift mlm.. akak blk tinggal makn jer..

yup.. dua2 petua tu betul sgt2.. ada gak org tua2 kata letak sudu dlm kuah masa merebus.. ada yg yg kata letak betik muda.. tak taulah efektif ke idak... tp kalau nak jimat gas.. kenalah beli pressure cooker... kan..

mummy_ayu said...

wah...niece blog..semua pasal masakan..cayalah...dah follow dah and will come again!

teratai said...

Sedapnya sup tulang tu! Tahun ni memang x byk dpt daging...hanya sebungkus je jiran yg beri....syukur alhamdulillah ada juga:)

W/p kita kerap jg makan daging tapi dpt daging korban ini rasa nikmat yg amat kan! Itulah keistimewaan nya...

shera haifa said...

wahh mavelous.. makan pulak dengan sambal belacan.. wahhh

jejak

free counters