kawan2 blogger ku (

Friday, October 26, 2012

nasi tomato idil adha

assalam...

salam idil adha...

mesti ramai yg ada kt kg skang kan...
aku n suami cuma beraya di putrajaya..sama je mcm thn2 lepas...
so, x terasa sgt la suasana 'korban' tu...
apepun, kami tetap raikan kedatangan idil adha
cuma secara sederhana aje lah...

kalo umah org lain sibuk dgn ketupat lemang, rendang, lontong, umah kami xde apepun di mlm raya..
hahahha...

cuma bg pg td baru sediakan sedikit menu utk hidangan lunch kami...




simple je kan...
sbb cuma berjuang utk 1 lauk ja...hahah

cuma kali ni aku guna puyuh utk masak merah tu...


comel2 je puyuh ni..
4 ekor! heheheh...tp bukan byk isi pun kan...

bahan2 puyuh masak merah:

‎4 ekor puyuh- goreng
1/4 cawan susu cair

bahan tumis:


1 biji bwg besar-hiris bulat
2 ulas bwg putih-hiris
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih


bahan kisar:

2 genggam cili kering- rebus dan toskan
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
2 biji tomato masak
sedikit halia
2 btg serai- hiris
sedikit lengkuas

cara:

- goreng puyuh dan ketepikan
- guna minyak yg sama, kurangkan skit jika perlu, tumis semua bahan2 tumis, kacau hinga agak kekuningan dan bau wangi. kemudian masukkan bahan kisar. kecikkan api, biar hingga mendidih atau pecah minyak...
- masukkan susu , biar sedikit kering , masukkan gula dan garam
-masukkan puyuh - sebatikan
- biarkan sebentar sblm angkat

(boleh tabur dgn hirisan daun bawang kalau suka)


(aku gantikan garam dengan 2 ketul kiub ayam megi, so x perlu letak garam dah)




lain skit acar kali ni
aku cincang je semua..
biasa wat bulat2...

 just hiris timun, bawang cili 
aku letak sedikit lobak merah
masukkan sedikit perahan lemon atau cuka, sedikit gula dan garam
gaul sebati





bahan:

2 cawan beras basmati
1/4 cawan susu cair
2 cawan air
1 1/2 kiub ayam megi
1 helai daun pandan
2 sudu besar tomato puree (dlm tin)

bahan tumis:

2 sudu besar marjerin (kalo suka leh guna minyak sapi tp i dont like)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bung cengkih
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
sedikit hirisan halia

cara:

masukkan beras ke dalam rice cooker
cuci bersih dan toskan airnya
ketepikan

panaskan marjerin dlm kuali
tumiskan semua bahan2 tumis sampai wangi dan garing
tutup api
curah bahan2 ni ke dalam rice cooker tadi
masukkan semua bahan2 lain
tanak hingga nasik masak.

3 comments:

JaSSNaNi said...

wow.... SELAMAT HARI RAYA... :)
makan busat busat nampak... puyuh masak merah itu sangat2 menarik.. nyum nyum...

Gee® said...

wow! lazatnya...boleh buka restoran ni... hehehe... Slmt Hr Raya

eqeen said...

wahh..sedapnyer resepi ni...

jejak

free counters