dh puas beraya kan, meh kite update blog lak..hahha
ari ni aku beraya ke carefour je..beli brg dapur :-P
sebenarnya menu yg aku nk masuk ni, menu sehari sblm raya...
saja bg laluan nasi tomato idil adha tu masuk dulu...
errkkkkk!!! kepala sape tu?
ekekkekeke..
itu le kepala ikan siakap..
separuh masuk dlm kuah, separuh lg goreng...
sambal bacang tu permintaan en garpil..
aku kureng suka...sbb sambal tu jd manis2...
so, aku separate kan siap2 sambal tanpa bacang utk aku.. :-P
bila dpt siakap, asyik2 masak 3 rasa...
kali ni kasi tukar skit..
masak asam kari..
sape x penah tau pasal asam kari? jap lg kita cerita ehh...
masak asam kari ni adalah gabungan antara asam pedas dan kari
bagi aku sangat membuka selera
sbb aku peminat setia kari dan asam pedas, bila digabung pastinya terangkat beb!
resepi asal dr sape x tau la
sbb setau tau aku, menu ni mmg kerap aku nampak dan makan
mgkin juga masakan baba nyonya kalo x silap..
bahan2 siakap asam kari:
1 ekor ikan siakap (terpulang nk potong atau tak)
1 peket kecil rempah kari ikan- bancuh ngan air jdkan pes
1 biji tomato
5 biji bendi
1 kuntum bunga kantan
1 btg daun kari
air asam jawa secukupnya
bahan kisar:
10 biji cili kering (rebus dahulu)
4 biji bwg merah (atau 1 biji bwg besar)
3 ulas bwg putih
sedikit belacan
1 inc halia
1 inc lengkuas
1 btg serai
bahan hiris:
3 biji bwg merah (atau 1 biji bwg besar)
2 ulas bwg putih
cara:
panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan2 hiris + daun kari
biar hingga agak garing
masukkan bahan2 kisar + pes rempah kari
kecilkan api
biar hingga rempah garing
masukkan air asam jawa, garam dan air secukupnya
(agak2 sederhana cair dan pekatnya)
masukkan ikan, tomato dan bunga kantan
biarkan mendidih dan ikan masak
akhir sekali, masukkan bendi.
(masakan harus ada rasa masam ala2 asam pedas, baru best!)
1 comment:
clever girl... ekor wat asam pedas, kepala kasi goreng garing.. akak suka camtu.. 2 in 1 used.. :D
Post a Comment