kawan2 blogger ku (

Sunday, November 4, 2012

choc pavlova

assalam...

menjengah blog di hari minggu..sambil2 skodeng dapur kekawan..
masak apa ari ni ye?

aku lom masak lg...td dh bfast roti canai, so masih kenyang...

meh kita layan dessert dulu heh...mkn dessert dulu, baru mkn nasik..hahahahha
bila citer pasal pavlova, mesti terbayang2 buah2 nya yg sgt meriah tu kan..
nyum2..terasa masam manis memikat sukma..wahhhh!!

tp ada juga yg kurang bminat ngan buah2 yg masham2 tu kan..
ada terbaca komen, suka mkn pavlova, tp akan buang buah2 tu..
syg la..mahal kan...

so, apa kata kita tukar skit , letak coklat pulak..
try cuba test rasa...


rupa paras x menghampakan kan..
rasa pula cemana?

sblm tu kita tgk dulu kejadian di belakang tabir


disebabkan ada ganache lebih masa wat tempahan semalam, aku just letak atas pavlova tu sblm cover ngan fresh cream
tp tabur dgn coklat parut pun dh memadai sbb ganache tu akan membeku gak bila terkena fresh cream yg sejuk tu...


dari segi rasa, mmg rasa coklat la...
hahahhaha..
ok, utk yg x suka buah2 masam, ini yg paling sesuai kot selain biarkan je fresh cream tu kosong..
nikmati dgn cara kita!

bahan2 Pavlova:

4 biji telur putih
1/2 cawan gula castor (resepi asal 1 cawan, so terpulanglah..)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh cuka/ jus lemon (aku guna lemon)
1/2 sudu teh esen vanila (aku gula yg kaler putih)


cara:

-pukul telo putih menggunakan mixer sampai kembang, sambil masukkan gula skit demi skit
-teruskan pukul (dan teruskan juga masuk gula)
- pukul hingga kental (jadi ringan dan x jatuh bila terbalikkan)
-masukkan tepung jagung + esen vanila + jus lemon
- pukul sekejap (jgn terlebih pukul)-sebaiknya guna spatula tp aku masih menggunakan mixer cuma guna speed yg paling rendah dan sekejap je, agak2 ia berpusing 3 pusingan je..trus off kan

-sediakan loyang
-alaskan loyang dgn kertas minyak
-tuang adunan atas kertas dan bentukkan bulat
-aku nk senang, masuk dlm piping beg

utk hiasan:

pukul 1 cawan fresh cream hingga kental
aku guna jenama gold

hias mengikut citarasa





5 comments:

ieda said...

mak aihhh
bilelahhh nak merasa kan
dikkk buatkan satu utk akak huhuh

hazila said...

Saya belum pernah mencubanya lagi. Tapi memang selalu nampak meriah dgn fresh fruits.

Bicara Kak Noor said...

wah sedap lah nampak pavlova tu tapi syang jamu mata je huhu

cikLah said...

akak.. hee.. kalu akak free, bleh x uplod gmbo ghupenye fresh krim tu?? sebelum diguna...
sy y duk kg nih,, payoh benor nk jmpe benda2 krim2 bagai ni.. suka nk try wt mknan omputih tp nk jmpe bhn nye bkn men payoh... eh kak eh.. tq kak ^^

shera haifa said...

ya allah.. nmpk sedap sngt

jejak

free counters