kawan2 blogger ku (

Friday, November 2, 2012

puding caramel

assalam...

menikmati sepotong puding caramel, sambil santai membaca novel di balkoni
dgn angin sepoi2 bhs...
sgt indah kan

arghhh!! khayalan...mana sempat nk wat gitu!
byk lg keje lain...

dh lama teringin nk buat puding caramel ni...
dulu penah wat sekali tp x berapa menjadi sbb x cukup masak
dh cukup sedap utk dimakan, cuma x sedap utk diambil gambar

kali ni wat lg
hampir sempurna..tp lupa letak air lepas hanguskan gula
so, hasilnya puding caramel ini xde kuah..hehehe

tp rasanya sgt yummyyyy!!!
manis tu mmg manis le kan...
kalo x mo manis, jgn mkn puding caramel!


nampak step pertama tu kan..patutnya lepas hanguskan, trus masuk 2-3 sudu besar air
tp terlupesss
oh ye...aku malas nk hanguskan dlm kuali, so, trus guna loyang

sumber resepi asal dari blog hana

tp telah melalui beberapa fasa pengeditan



bahan-bahan
5 biji telur size B + 2 biji kuning telur
satu tin susu cair (400ml)-
150ml air biasa- anggaran 1 cawan
4 sudu besar gula-
1sk esen vanilla


Karamel:
4 sb gula
2-3 sb air

Cara-cara
Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dalam loyang. letak atas api dapur. api kecil ye. biar hingga gula hangus. pastu tambah air. ketepikan. Saya guna loyang saiz 7 inc
 
Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
Bakar dalam oven guna teknik water bath masak selama 1 jam dgn suhu 180. Juga boleh dikukus selama 45 mnt
Sejukkan sebelum terbalikkan. Potong dan hidangkan. 

*teknik water bath: 

cara 1: isikan air dalam loyang yg lebih besar dr loyang yg guna utk puding. letakkan loyang puding ke dalma loyang yg berisi air. air letak secukupnya ye.

cara ke2: letakkan loyang yg berisi air ke atas try hitam di bahagian bawah dan loyang puding pula dia atas rak besi di tgh2 loyang

air letak secukupnya ye. in case air kering sblm puding masak, tambah air panas. jgn guna air suhu biasa.




hasilnya belom boleh dibanggakan...cuma ok2 je la...






13 comments:

Izwa Kamaruddin said...

glup!!

JaSSNaNi said...

akak tak penah wat teknik water bath utk karamel telur ni lagi.. biasa kukus je.. hmmm cantek elok kalau water bath ni ek.. sama rata je.. kalau kukus dia naik ada tinggi rendah gak..
nyum nyum.. cantek ler..

Unknown said...

ini pun dh mengoda walau tanpa kuah..
mmg kan klu xsuka manis tak yah mkn.. sng citer... hehhe

Cida de' Nuanza said...

to mrs eady: errkkkkk!!

Cida de' Nuanza said...

to kak nani: sama le kak..first time mencuba...mmg creamy sgt2..n smooth je
kalo kukus yg ari tu, jd cam lubang2 skit

Cida de' Nuanza said...

to CR: itu le kan..sesekali layan manis2..hehe

Irfa said...

lama jugak tak puas.nak kata susah x jugak tp malas yg lebih.

mak saya suka sgt dgn puding ni ;)

Cida de' Nuanza said...

to irfa: nk buat x susah, tp nk jd tu yg susah bg saya..hehehe...selalu hasilnya comot je

hazila said...

Cantik teksture dia. Licin je. Aduhai lama juga tak buat.

AzianKhalil said...

sedapnyer...ngences kejap

Qasey Honey said...

cantiknye kejadiaan puding ni..sedappp

Anonymous said...

nampak sedap..nk cubalah..

miza said...

ya ampunnnn...caramel ini sgt menggoda la sis...

jejak

free counters