assalammm...
entry ke2 tuk ari ni...heheheh
daging ni buat semalam gak...gu kan ngan ayam pandan entry sblm ni...
cara masak simple je...
Daging Masak Merah
Resepi Olahan: Cida de'nuanza
Bahan2:
300 gm daging- rebus hingga empuk
(kalo nk merah, rebus dgn pewarna merah, bukan sirap ros ye)
simpan air rebusan jika ada
Bahan Hiris:
1 biji bwg
2 ulas bwg putih
halia
serai
cili api/ cili merah
daun limau purut- koyak2an
Bahan Sos:
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Cara:
panaskan minyak
masukkan bahan2 hiris sampai naik bau
masukkan cili kisar- biar kan jap agak2 cili garing
masukkan semua sos
tambah garam jika perlu (sos2 tu dh ada rasa masin)
kemudian masukkan daging + sedikit air (leh guna air baki rebusan daging)
biar mendidih jap...dan boleh diangkat
4 comments:
pernah dulu makan daging masak merah daging dan kuahnya merah macam sirap tumpah..tak lalu betul nak makan
Menyelerakan.
resipi daging masak merah yg berbeza dengan resipi saya punya! Boleh try buat ni...:)
wow..mcm kat kedai punya laa...sedapnya..
Post a Comment