kawan2 blogger ku (

Thursday, December 13, 2012

ayam pandan

assalam....

dh lama fenomena ayam pandan ni
tp br semalam ter cuba...
ari tu blk kg ada gak ambik daun pandan kat pokok mama
tp sudahnya daun tu kekeringan je dlm beg tu..huhu

bila beli pandan kat kedai, daunnya sgt comel2
susah gak nk lilit ayam tu...
so, jd la spt di bawah...asal boleh je...


diperap sekejap sblm goreng....
nyummy!!

bahan2 perapan utk 1/2 ekor ayam:

2 btg serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 biji bwg besar
1 inci kunyit hidup (atau gantikan dgn serbuk kunyit)
2 ulas bwg putih
1/2 sudu teh ketumbar (leh lebihkan kalo suka)
1/2 sudu teh jintan manis (leh lebihkan kalo suka)

kisar semua bahan2 di atas
gaul pada ayam dan tambah 1/2 sudu teh garam, 1 sudu besar cili kisar
 dan 1 sudu besar madu 
(kalo xde madu, gantikan ngan gula)

perapkan selama sejam atau lebih
pastukan lilitkan daun pandan dgn kemas
cucukkan dgn lidi utk elakkan daun terbuka
goreng dgn minyak yg banyak hingga garing
(api sederhana)

*menu ni inspirasi dr ramai blogger..x tahu sape insan pertama yg guna idea ni...
tp utk bahan perapan, aku cuma guna resepi yg penah aku buat dr resepi ayam goreng berempah...




jejak

free counters