''naaaasiiiiiiiii leeemaaaaakkkkk!!
hoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....naaaaasiiiiiiiiiiiiii lemaaaaaaaaakkkkkkk''
x laku2 lg ni...sendiri buat sendiri mkn le jwbnya...ngeeeeeeeeeeeeee
alkisahnya, masak nasi lemak di hari minggu sgt menguntungkan
apa tidaknya, dari bfast, lunch sampailah ke minum ptg pun layan menu yg sama..
huuuuuu...untung ke malass??
aku suka benor wat nasi lemak kaler hijau...
sbbb??? harummmm
daun pandan tidak disimpul spt biasa, tp aku kisar sekali ngan santan
resepinya pun simple!
bahan utk nasi:
2 cawan beras- aku guna basmathi
2 cawan santan cair
4 helai daun pandan
1 biji bwg besar- hiris
3 ulas bwg putih- hiris
sedikit halia- hiris
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
cara:
kisar santan + daun pandan- tapis
masukkan semua bahan dlm rice cooker
tekan button on
biarlah hingga masak
utk nasi lemak, aku sukakan sambal kosong
maknanya hanya ada skit je ikan bilis sbg perisa
sbb aku suka ikan bilis yg dogoreng
bahan utk sambal:
segenggam cili kering- anggaran 10 tangkai- rebus dan toskan
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
sejemput ikan bilis- basuh bersih (utk kisar)
1 biji bwg- dimayang- ketepikan
cara:
kisar semua bahan (kecuali bwg mayang)
panaskan 1 senduk minyak
tumis bahan kisar
biarkan api kecil
masak sampai sambal agak garing dan kering atau nampak pecah minyak
masukkan gula, garam dan air asam jawa
(agak2 penggunaan garam sbb ikan bilis kisar menjadikan sambal dh ada rasa masin)
akhir sekali, leh masukkan bwg yg dihiris
leh juga masukkan sedikit ikan bilis jika suka
1 comment:
Nasi lemak yg mengoda, dah la tgh lapor. hukss
p/s:salam follow.
Post a Comment