assalam...ntah bila la punya n3 ni...dok dlm draf je...
so, aku publishkan je...penat ooo amek gambor pastu tersimpan je...
sebenarnya, kerabu perut ni, mmg feveret aku dan en garpil
asalkan dpt perut je, wat kerabu
aku selalu peratikan, kerabu di sini, jarang menepati piawaian tekak aku
sbb kebanyakan hanya letak kelapa yg di goreng
ye la...lain org, lain le cara masaknya kan...ikut negeri memasing
aku dh terbiasa di kedah, letak kerisik (yg dikisar jd pes tu) dan bahan2 lain
so, bila nk mkn style gini, harus lah buat sendiri je
resepi kerabu perut ala utara
1/2 kg perut - direbus dan hiris
segenggam tauge- celur jap je
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar beras- cuci, goreng tanpa minyak dan kisar halus (guna pengisar kering)
1 biji bwg besar- hiris
cili api/ cili besar- hiris
1 sudu kecil pes asam jawa
garam secukupnya
bahan tumbuk:
5 tangkai cili kering- rebus dulu
sedikit belacan
1 biji bwg besar
cara:
satukan semua bahan dlm 1 bekas besar
gaul sebati. sesuaikan rasa. siap utk dihidangkan
5 comments:
Kerabu pun ada....macam2 resepi jumpa hari ni, man satu nak try nie...
Anak akak suka makan kerabu tapi belum pernah cuba gunakan perut. Thanks sebab kongsi resepi.
Anak akak suka makan kerabu tapi belum pernah cuba gunakan perut. Thanks sebab kongsi resepi.
aduh Cida..
lama nya akak tak makan kerabu perut sedap sngt kalau kat kedah mmg menu kenduri ni kerabu peruttt adoiii teringin lah
Bikin kecur jeeee....grrr....
Post a Comment