kawan2 blogger ku (

Friday, February 15, 2013

kek carrot in cup

assalam...

fuh...fuhhhh... (tiup abuk kt blog)
haaa...br nampak rupa blog skit...ingatkan gua mana le td kan...heheheheh

seminggu family dtg bercuti di putrajaya, seminggu juga le aku buat2 bizi kt umah
masak2..makan2...jalan2..keletihan..heheheh

kek carrot ni pun aku buat hari terakhir mama dan adik2 kt umah
buat bekalan ke kampung...


tiap kali buat kek carrot, aku pasti guna resepi kak zati
perfect bg tekak ku
malah aku guna resepi yg sama utk tempahan dan akan ada repeat order
cuma biasanya aku akan tanya kastemer nk tambah walnut atau tak

kalo utk mkn2 sendiri, aku mmg abaikan walnut sbb mmg x suka

selain resepi kak zati, aku penah cuma resepi kek carrot yg lain sblm ni
ada yang gunakan nenas...ada yg gunakan jus oren
ada yg terlalu moist dan berat
mungkin ok pd org lain tp aku kurenggg


tekstur dalamnya agak ringan tp x terlalu kering
i like!


aku masukkan sekali lg resepinya di sini






resepi kek carrot cheese


4 biji telur kuning
4 biji telur putih
375 ml minyak jagung- aku letak 320 g je
130 gm gula castor (aku letak 100g je)
150 gm gula perang (aku letak 80 gm je)
(so, jumlah keseluruhan gula 180 gm dr resepi asal 250gm)


150 gm lobak merah parut- 1 btg carrot
250 gm tepung kek- aku guna tepung gandum
(kalo guna tepung gandum, tambah 2 sudu baking powder)
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat- aku letak 1 sudu teh je
walnut secukupnya- bakar dan cincang


cara:


pukul kuning telur sebentar
masukkan minyak dan gula
pukul lagi sampai sebati
masukkan tepung + soda
kaup balik guna senduk sampai sebati
masukkan carrot dan walnut


pukul telur putih sampai kental
masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan
masukkan ke dalam cup kertas / loyang
bakar 20 mnt utk cup dan 1 jam utk loyang saiz 7 inc
aku guna suhu 160 utk api atas dan bawah


utk frosting cream cheese:


250 gm cream cheese-
125 g butter
50 g gula icing

cara:

pukul cream cheese sampai gebu
masukkan butter- pukul lagi
masukkan gula icing
pukul sebati dan boleh digunakan utk hiasan

5 comments:

IRA ARINA said...

gulpp! Nampak sedap tapi tak minat sangat carrot :)

Tina Othman said...

wow sedapnya

saya mmg peminat kek karot, nanti boleh lah try sebab simple je bahan2 dia kan

Liza said...

akk tak pernah lg mkn kek carrot ni...jakun, hihihii

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Dah lama tak makan kek carrot..pertama kali makan dulu macam jakun siket..sekali rasa..emmmm memang sedapppppp

faa.rosli said...

sedapnya.

jejak

free counters