kawan2 blogger ku (

Thursday, March 7, 2013

Rusa masak kunyit cendawan

assalam...

CAKKKKKK!!!!
hahaha...lama giless kot ai x menjelmakan diri
ada yg masih merinduiku?? huhu

sebenarnya idak le bz mana pun
cam biasa le..gi keje...blk umah baking kalo ada tempahan
kalo xde, tdoo...zzzzzzz

masak pun ala kadar...cincai2....
ambik pic pun dh malas...

ari ni kiranya rajin le kekonon kennnn
hehe...ari ni masak lain skit...
skit je...x pelik sgt pun...


ni hasil dari rusa yang aku buru beli kt opis...
x de idea nk masak apa...
last2 masuk je apa2 yg ada dlm peti..heheheh

bahan2 hampir kpd rendang
cuma lom boleh dipanggil rendang tanpa beberapa bahan
tp sesuai di tekak ku..so, x rasa bersalah nk kongsi resepi kat sini



1 mangkuk daging rusa/ lembu- rebus dulu kalo bhgn pejal
sepeket cendawan
1 keping asam keping

1 helai daun kunyit
3-4 sudu besar santan pekat

bahan kisar (kisar kering tanpa air)

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
1 btg serai
3 biji cili besar (hijau)
beberapa biji cili api (ikut kepedasan memasing)

cara:

panaskan sedikit minyak
tumis bahan2 kisar sampai garing
pastu masukkan sedikit air
masukkan daging dan asam keping..biar sedikit kering
masukkan santan
perasakan dgn garam dan serbuk perasa (kalo suka)
akhir, masukkan cendawan dan hirisan daun kunyit




**santan tu mmg guna sikit je, utk basah2kan je..kalo byk kang jd masak lomak lak..hehe



3 comments:

Izwa Kamaruddin said...

err..mcm menarik je nih!!

Gee® said...

ermm...sedapnya makan dengan nasi panas ni

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..emmm nampak menarik juga resipi ni

jejak

free counters