kawan2 blogger ku (

Sunday, June 16, 2013

G.A.S.T.R.I.K

assalam...

bila sebut pasal penyakit yg satu ni, aku percaya ramai yg biasa kena kan...
wpun mgkin bukan penyakit yg berulang, paling tak, ramai yg biasa rasa kot...

apatah lg bg pesakit tegar gastrik, pasti tau cemana peritnya saat di serang...

seingat aku, aku x biasa kena serang teruk2 ngn gastrik
wpun penah juga le klinik tgh2 mlm utk dptkan injek..tp pas injek, dah lega

selalunya kena serang angin manja2 je la..rasa x sedap perut atau kekembungan

hinggalah 2-3 hari lepas, aku rasa x sedap perut
sejak kul 6 ptg aku start muntah2...sampai xde apa nk kuar dah
perut yg memulas2 memaksa aku ke hospital lebih kurang 12 mlm
tempoh menunggu x lama wpun aku hampir pitam bila tgk ramai lak org kat ruang kecemasan tu
mgkin rezeki aku dpt masuk awal

jumpa je doc, mcm jumpa mak le pulak ..hihihi
habis le segala sakit diadukan...
dan ngn sukarela, aku angguk je bila doc nk bg injek

pas injek, rehat jap dlm 1/2 jam tp sesuatu yg tak dijangka
sakit yg sgt memulas2 ..lebih teruk dr sblm kena injek
meronta2 aku atas katil tu
doc nk pegang perut pun aku x kasi...

so, aku dpt rasa ada lg 1 injek ...
pastu aku x sedar..mcm tertdo...masa tu dlm kul 1 pg

aku sedar kul 3 pg...
tgk kat lengan dh ada wayar masuk air...
pastu ada sorang doc dtg..
dia kenalkan diri, ckp dr jbtn mana ntah le aku dh x pasan
cek sana sini..catit n blah

dtg doc lain lak...sama gak..tekan sana sini..n berlalu
pastu ada nurse lalu, aku panggil...
aku tanya mana suami aku..dia br tahu yg aku dtg ngan waris
so, dia ckp takpe, dia akan cari suami aku..sian dia..lama tunggu kt luar

x lama pastu, dtg doc yg 1st cek aku, ckp aku kena warded...aiksss....
gastrik je kot...takkan kena tahan wad lak
tp sakit kt perut langsung x hilang...
so, x kisah le tahan pun...

masa kena tolak nk hantar ke wad, baru le dpt jumpa en suami...lama dia tunggu kt luar sampai nk tertdo...
so, gerak sama2 ke wad...
terpampang WAD BEDAH

erkkkkk??? aku nk kena bedah ke...kan ke gastrik je (ulang lagi)

dh masuk wad, baru aku diberitahu, doc suspek apendix..ohhhh...so, nk kena toreh perut gak la...
dlm hati, takpe la...apendix je, mgkin lebih baik buang dr tanggung sakit

so, semalaman doc suruh puasa....

esoknya, sakit makin kurang..
air yg masuk dlm badan masuk botol ke-3


(nampak dlm saluran air tu ada darah..sbb asyik nk tertencinggg je...hihi..so benda alah tu bergoyang2..sian nurse asyik dtg kuarkan darah dr wayar tu)


sesi lawatan doc2 pg tu, doc ada tanya aku, sakit cemana
aku bgtau dh kurang tp still rasa sakit

so, dia soh aku teruskan puasa..
nurse ada dtg ambil suhu badan...agak tinggi 39 darjah

dlm tghari, aku rasa perut dh x sakit...
tp badan lenguh2..mgkin sbb demam

dlm kul 2, sesi lawatan doc2, dia tekan2 perut, mmg aku dh xde rasa sakit
dia soh aku pastikan betul2..yup...mmg x sakit la doc...!

dia bgtau, aku leh minum, tp air kosong shj...
lepas tu mmg byk la aku minum, sbb kelaparan ..hihi
dlm kul 5, doc dtg lg, tanya ..dh mmg x sakit..
tp masih kena wad sbb demam..pulakkk...!
so, x jd buang apendix...sbb aku dh x sakit
sbb kalo apendix, sakit tu tak kan hilang

cisss...suspen je kan
so, aku duduk wad bedah tanpa bedah...
seram wooo tgk kiri depan semua mengaduh sakit mcm2....

so,  dinner tu aku dh leh mkn...wpun sekadar bubur kosong..tp nikmat siot...
lebih 24 jam aku x mkn...

keesokan paginya, dpt bfast bubur gak... sesi lawatan doc, dia bgtau aku dh leh kuar wad..hooyehhh
tp..bgantung pd suhu badan aku...
alahai...so, aku kena tunjukkan yg aku sihat..hihihi
minum air byk2 nk bg suhu badan turun..kononnya..
tp air yg dia cucuk kt lengan dh masuk botol ke-6


(dh nama pun dok wad, kena la wat muka serabai kan..kikikiki)


suhu badan diambil lg kul 11, 36 darjah...
alhamdulillah...
so, doc kata konpem leh kuar.. :-)

dtg org farmasi, bg ubat
pastu kekawan opis dtg bw cerita gossip terkini
opsss...hihihihi... wpun dh sihat masa tu, terharu beb ada org sudi jenguk aku kt wad.. (selalin suami yg setia menemani)

so, pas dpt mc 5 hari, aku check out kul 2 ptg...

wpun, hanya gastrik, tp ni pengalaman terburuk aku sampai kena wad...
biasa injek2 je..atau telan ubat..



pasni mesti rasa serik nk skip2 makan..
ada yg kata aku diet kuat sgt..mana de pun!
aku mkn cam biasa, tp mgkin selalu skip bfast sbb malas nk g kafe...tp xde la biar perut kosong
aku alas ngan nestum 3 in 1..
dh benda nk jd kan...

so, buat kekawan, jagalah mkn ngan tertib ye
segalanya, badan kita yg akan rasa...

selamat tinggal utk ko GASTRIK..x yah la ko dtg lg...aku x sudi nk hadap...
p/s: nurse kat Hospital Putrajaya comel2 n baik2 belaka...thanx all...




8 comments:

lala yusof said...

harap makin sihat

Cara Mudah said...

(blogger malaysia)
salam blogger,blog yg cantik.,goodjob..brminat nk link kn blog dan senaraikan blog di mmber list homepage blog sy...sama2 dpt backlink... http://searchsecure.blogspot.com/2013/03/dapatkan-backlink-cara-mudah-rahsia-seo.html..klau brminat..text sy di entry di ats,bersama2 link blog anda..lpas da psang bnner.. happy blogging..

mama sara nur said...

assalam Cida
ala siannya,
moga cepat sembuh ye
kes cida sama cam akak la, bln lepas pun admit 6 hari he he gastrik jg so dulu2 x kisah tp bila tahap teruk x thn lah.
skrg akak serik dah makan ikut waktu
dan kerap

Yatie said...

Salam perkenalan

Tang drip tu yg tak tahan tu... Dulu kalau kalau time drip nampak darah cepat cepat kasi tangan tinggi sbb takmo nurse nampak nanti dorang nak bukak ke apa. Pegang tangan masa drip is no no.
Anw, semoga cepat sembuh ye

Hafilah Daud said...

Sian. .. sakit. Sama la kita. Ada gastric jg. Tp Alhamdulillah. .. mkn kena pantang. Mcm org bersalin jg. Mkn almond slaku ubat gastric. .

Hafilah Daud said...

Sian. .. sakit. Sama la kita. Ada gastric jg. Tp Alhamdulillah. .. mkn kena pantang. Mcm org bersalin jg. Mkn almond slaku ubat gastric. .

nur sabrina said...

trm ksih krn brkongsi. tak sngka ada gastrik.yang sangat teruk smpai warded. sy pn pngidap gastrik jg.

jmput lawat blog saya jg.

www.nursabrinamohdarip.blogspot.com

suhailah hamid said...

gastrik kena makan on time, pemakanan pun kena jaga. smg tidak akan diserang gastrik lagi. :)

jejak

free counters