kawan2 blogger ku (

Monday, July 22, 2013

Nasi Daging

assalam...

hari isnin. monday blues. ye ke ?
huhuhuhu...tp mood mmg wengg skit la...sbb ngantuk...ZZzzzZZzzz

semalam berbuka simple..wpun nampak mcm ala2 renyah
en garpil ada sebut nk mkn nasi minyak
tp bila aku sebut nasi daging, dia trus setuju

so, berkeluaran lah kami membeli sehelai daging...kikikiki


nasi daging ni pemes belah2 utara
tp skang, kat kl ni pun ramai yg dh kenal

sama mcm nasi ayam, nasi daging dimasak menggunakan air rebusan daging
sgt simple lauknya...daging rebus masuk trus dlm nasi
set yg wajib adalah air asam
selain tu, suka hati la nak buat dalca, masak merah atau masak kurma
kalo aku, lebih suka buat kari ayam 

tp semalam aku wat kari kaki ayam..hihihii...permintaan en garpil
baru je 2-3 hari lepas mkn sup kaki ayam
tp dlm kari tu, aku letak kacang panjang 

selain tu, leh juga buat acar timun
semalam aku x wat..malassss...!



resepi nasi daging



1/2 kg daging- potong petak besar, rebus bersama hirisan halia sampai lembut- simpan air rebusan

3 pot beras

3 1/2 pot air rebusan daging
4 sudu besar susu cair

1/2 bungkus kecil serbuk kurma adabi- suka ti la nk jenama ape- bancuh ngan air skit

1 biji tomato masak- cincang kasi lumat!

2 helai daun pandan


bahan2 utk tumis:



2 sudu besar marjerin

2 biji bwg besar- hiris

3 ulas bwg putih-hiris

halia- agak2- hiris

bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga- agak2 je la- jemput serba sikit

cara;


panaskan kuali- leburkan marjerin

tumis bahan2 tumis sampai bau kt umah sebelah- agak2 garing yer..

curah dlm periuk nasi- masukkan beras yg telah dicuci bersih

pastu masukkan semua bahan lain

jgn lupa masukkan sekali daging yg telah direbus td

tambah 1 sudu teh garam-

tekan On..dan masak seperti biasa




air asam

5-6 biji cili api
seketul belacan- agak2 besar kiub ayam
1 sudu kecil kerisik
1 sudu besar pes asam jawa adabi
1/4 cawan air masak

(kisar semua bahan di atas)

bahan hiris:

2 biji bwg besar
2 biji tomato
2 biji cili merah
gaul semua bahan hiris bersama bahan kisar
tambahkan secubit garam dan ajinamoto kalau suka


utk lauk sampingn, ikut le resepi memasing
aku malas lak nk masuk kari kaki ayam tu...
wekkkk... :-P
babaiii

utk entry nasi daging yang lepas2, leh tgk sini

12 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
beli sehelai daging je dik? tak per la.. berdua je kan.. :) kalau akak kena banyak helai lah.. :) hihihih

aDisH.sHidA said...

tgh mencari resepi nasi daging..tetiba ada nampak entry nie...trima kasih share

fyra faheera said...

yes! ada idea nak masak lauk ni untuk suami! thank you kak

Cida de' Nuanza said...

@JaSSNaNi

cukup le sehelai kak..sekali makan je,..hihi

Cida de' Nuanza said...

@aDisH.sHidA

selamat mencuba :-)

Cida de' Nuanza said...

@fyra faheera

simple je ni...cuma lama masa nk rebus daging je..hihi

Acik Erna said...

Acik pernh masak lebih dari sekali..tapi kan tak pernah buat air asam nya tu.selalu lupa

norhanim md zain said...

kami sekeluarga suka nasi daging..bila buat mesti kena ada dalca and acar limau...

Mori Said said...

Sungguh menyelerakan... ..nak kena cari daging camni.. Hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pernah buat sekali nasi daging ni... tp tak pas lagi... dah ikut resepi tp nasinya mentah.. terpaksa keluarkan dan kukus sekejap barulah nasi masak.. mungkin silap teknik kot.. hehe...

qemaishak said...

menu qema pun berasas daging je dua tiga hari ni hihi terliur tgk air asam tu :)

Mas said...

perhhh......air asam tu yg paling mengancammmm

jejak

free counters