kawan2 blogger ku (

Wednesday, July 31, 2013

selera hari ini

assalam....

CAKKKKK!!! hihihihi...
mood ngengada pas mencelop almond london ke dalam coklat
sgt asyik sekali
tu le part yg paling aku suka

err..entry ni bukan nk citer pasal almond london
tp mcm biasa le, lauk2 berbuka tadi
kot2 ada yg kebuntuan nak masak apa, leh la try


huh..ni le dia...menu kekampungan
biar lah diorg nk mkn western2...atau makn atas bot kukus (steamboat)
aku tetap ngan menu dr pusaka tok nenek...


en garpil beli ikan bawal...
agak besar le jugak utk kami ber2
so, aku kerat 2
separuh wat kari
dan separuh lagi aku goreng...
sgt best meratah lauk...


bau harum wangiiiii
aku buat kari ikan x suka guna santan
tp kali ni aku ketak gak dlm 2 sudu besar je..x mo byk2 nti berlemak..muak...

kari ikan bawal

1 ekor ikan bawal saiz besar- aku kerat 2
3 sudu besarserbuk kari ikan
1 biji tomato- belah 4
1 biji cili merah
beberapa biji cili api- belah tanpa putus
kacang bendi / terung

bahan kisar:

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

bahan tumis:

1 biji bwg besar- mayang
3 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur

cara:

campurkan serbuk kari + bahan kisar + sedikit air- jadikan pes

panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes rempah + air skittttt je... (aku letak 2 sudu besar santan pekat dan tambah air biasa)
kecilkan api
masukkan cili merah + cili api + 2 bhgn tomato yg dibelah
tutup tudung periuk
biarkan 5-7 mnt
buka tudung, kacau jap, jgn bg kerak
pastu masukkan air- agak2 ikut kepekatan kuah yg dikehendaki

masukkan garam + air asam jawa
masukkan ikan. bila ikan dh hampir masak, masukkan tomato dan bendi
biarkan jap..tutup api.



sape yg mkn cili, dia yg terasa pedas kan..hahahah
sejak awal puasa, aku asyik buat sambal belacan je...
pesal bulan2 lain x rasa pun nak bersambal2 nih...


sayur taugeh ni dok terkenang2 lak kt opis tadi
ish..ish...mcm bebudak
so, blk je keje, trus cari taugeh...kucai plak xde
tp takpe..kucai bukan sedap pun...hahahha






7 comments:

mama sara nur said...

cakkkkk he heee
wah celup almond london ekk,sedappp
byk tempahan tahun ni
nampak sambal belacan kecur dibuatnya
bln puasa ni nasi memang jarang akak jamah sb kurang sikit selera
asyik mkn kuihmuih je
tak wat conrflake honey ker
nk tanya cida biasa conflake ni jual berapa rm ye

Asyifa Mustaffa said...

Aduhhhh...siap smbal belacan tu...huhuhu....bulan pose ni..bru sekali je dpt mkn sambal belacan...2 mnggu lepas...sbb buka umh mak....nak buat umh sndiri....mmg x la...maleh nak menumbuk benarnya...

cplud miera said...

aduh sedap sungguh kari tu. boleh la utk berpuka puasa petang ni. dh buntu nak masak pe ujung2 ramadhan ni. thanx sharing kak :) tp klu tak letak halba tu boleh kan?

Liza said...

peghhh, kari tu mmg meletop la shieda...ala2 kari mamak kan, sedap..

Ibu Lala said...

telan air liur kejap..

rahel said...

Sambal belachan n asam pedas.....perghhhh mengancam..

Cendana Kasih said...

kaloa kat rumah ni, ikan bawal tak sempat nk masak kari, diorang asyik makan sweet and sour jer..dh bosan masak mende yg sama jer

jejak

free counters