kawan2 blogger ku (

Friday, January 17, 2014

Jeruk Mangga

assalam...

santai2 depan blog ..baru je pas lunch...
lauk simple2 je...
tp ari ni bukan nk citer pasal lauk lunch
aku nk kongsi 1 'menu' yg mampu mengecurkan liur sesapa yg melihatnya...ngeeeee...

tak percaya????

tgk la sendiri...


kan..kan???
hehehehhe...

sebenarnya mmg dh lama sgt nk mkn jeruk mangga
tp sejak pregnant, aku x berani nk mkn jeruk kedai
kalo x preg pun, aku x leh mkn byk..
jadi semput n leh batuk...

so, dari hari ke hari, sesi mencari mangga kecik comel ni
atau org panggil pelam teloq
mmg susah la nk jumpa kat putrajaya ni...

kebetulan masa jejalan kat pasar malam putra perdana, puchong
ape lagi...sakan le...

tp xde lak beli byk...dlm 1/2 kg je...
rugi plak rasanya...sbb ramai lak yg terliur bila aku upload ke FB..sian plak

sblm ni aku penah buat jeruk
tp rasa x sedap
sbb biasanya aku campur je gula garam..pastu masuk peti sejuk
so, aku pun google le nk cari resepi jeruk...
terjumpa kat blog Kak Nor

mmg cara yg Kak Nor buat lain dr yg aku buat...hihihi
so, aku pun ikut jeruk versi Kak Nor...

hasilnya...


amacam????

rasa dia mmg bestttt!!! dan manis rangup...
bila aku bg kekawan rasa, semua kata sedappppp

sebenarnya cara yg Kak Nor buat simple je...
tp kalo x kena cara pun, x menjadi kan...

di sebabkan Kak Nor buat byk, 
aku lak cuma guna 1/2 kg mangga atau lebih kurang15 biji, 
so, aku agak2 je la bahan2 nya....

sesapa yg nk buat, leh gi ke Blog Kak Nor ye...
thanx ye Kak Nor...

kat sini aku ringkaskan ikut kuantiti yg aku guna

bahan2:

1/2 kg mangga muda/ pelam telur/ atau apa2 je asam yg nk dijerukkan
1/2 senduk garam- aku guna senduk nasi (kak nor guna garam kasar, aku guna garam biasa je)
2 senduk gula
air masak

cara:

kupas mangga (samada nk buang kulit atau tak, terpulanglah..)
belah dan cuci bersih
masukkan dlm bekas yg ada penutup
masukkan air hingga menutup mangga
masukkan garam dan sebatikan..
tutup bekas...
biarkan dlm sehari dua.
(kak nor suggest 2 hari sebaiknya, tp aku rendam sehari je sbb x sabar)
leh nampak mangga td bertukar warna
tak perlu letak dalam peti ais
pastu basuh dan toskan

cairkan gula (samada nk masak air gula atau kaco air panas...aku kaco air panas je sbb x byk sgt gula)
biarkan sejuk..pastu masukkan dlm bekas mangga
tambah air masak hingga menutupi mangga
tutup bekas dan masukkan dalam peti sejuk
sedia dinikmati dlm 12-24 jam..

* kalo nk guna pelam telur, sebaiknya pilih yg kecil2 je
sbb bijinya belum mengeras dan senang nk dibelah dan nk buang biji




8 comments:

Umie Jazz said...

Cida mmg terliur abis..terasa air liur ngalir kt tepi bibir...

fazianbatrisyia said...

amboiii...sedapnya. rezeki penjual tu la...dapat pulak pelanggan yg mmg berhajat ni...Jeruk yg beli tu kalau makan mmg agak nak tersedak terbatuk semua lah...kalau jeruk jenama Pak Ali tu tak pulak...

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

myda_ahmad said...

sama lah akak,skrg nie xleh mkn jeruk yg jual kt kedai,siaplah kalau makan,kena amik nebulizer karang..
akak pun terliur gak nengok jeruk cida nie,ngidam gak nie...nasib baik kt umah ada limau kasturi dan asam,melantak tu ajerlah skrg nie...

norhidana miswan said...

perkh meleleh... bt sndiri mmg puas mkn,... takdelah sakit tekak mcm beli kt kedai tuh

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. sedapnya jeruk mangga. fav sheila ni... tapi susah nak dapat yang sedap kat tekak ni :(

fazliana said...

wow...jeruk..dlu mse blja suke sgt jeruk..xthu la sng j nk mmbuatnya..hihi

Anonymous said...

Nak tryla cos xmlibatksn cuka.sian en abg dok tgk kita mkn nnt

jejak

free counters