kawan2 blogger ku (

Saturday, February 8, 2014

sambal bilis petai....

assalam....

mana hilangnya mood memasak aku yg dulu2...
skang ni, tebiat nk mkn yg org masak..
yg sendiri masak rasa x sedap..haha

tp terasa nk mkn sambal bilis....
petai pun ada mak mentua bg
rajin kan la diri buat gak
padahal simple menu je...nk ambik mood kemain lama


sambal ni resepi yg biasa2 je...
aku wat pekat2 skit

bahan2:

segenggam ikan bilis- goreng
2 papan petai
1 biji bwg besar- dimayang

bahan kisar:

segenggam cili kering-rebus dan tapis
2 biji bwg besar saiz sedang
3 ulas bwg putih
sejemput ikan bilis (yg belum goreng)

cara:

panaskan minyak (leh guna minyak ikan bilis td)
tumis bwg besar sampai layu
masukkan bahan kisar
kecilkan api..biar hingga cili kering dan pecah minyak
masukkan gula, air asam jawa dan garam (jgn byk sgt garam sbb ikan bilis dh masin)
masukkan petai
biarkan sekejap bg kering...pastu tutup api
masukkan ikan bilis goreng
gaul sebati



4 comments:

Bicara Kak Noor said...

lagi pekat lagi best ni Cida..

Gee® said...

K.gee pun suka sambal bilis terutama bilis goreng garing2 campur bawang dan cili padi hiris dan last sekali renjiskan kicap... pergh!! kalau sambal bilis petai ni suka makan nasi panas2 ngan kicap... sedaaaaap sgt!

awan said...


Assalamualaikum,

lama tak contact kan...tapi actually aku ni silent reader blog ko..heee..

TAHNIAH ko pregnant...finally.

Banyakkan membaca Al-Quran dan of course tak mo tinggal solat.

Wishing you all the best...Take care.

Cida de' Nuanza said...

awan. bukan tak contact..tp ko yg buang aku kan...

aku penah demam sbb rindu ko... mengeluh kat en garpil..nape ko dh x nak kawan aku...

dan akhirnya....aku matangkan diri...
bahagia dgn apa adanya kita...

apepun, aku tau ko sihat dan ok... diperjalanan hijrah ko... tahniah...

jejak

free counters