kawan2 blogger ku (

Friday, January 2, 2015

hijau...merah...biru...oren...anda pilih dan tentukan nilainya

assalam....

sebelum meneruskan entry ini, suka cikcida tegaskan, segala perkongsian ini bukan bersifat riak atau menunjuk2....
tapi cikcida sgt teruja utk berkongsi manfaatnya
jadi cikcida harap tak ada yg rasa jengkel dgn entry ini ya....

selalu cikcida terbaca mengenai tabungan berwarna yg dikongsi melalui blog2...
sampai la satu hari di awal bulan oktober kalo tak silap..cikcida cuba2 juga mengasingkan setiap not hijau yg berada dalam wallet cikcida...selain tu, syiling2 50 sen pun cikcida asingkan dan masuk dlm 1 bekas

hampir setiap hari, jika ada not RM5 atau syiling 50 sen singgah dlm wallet, pasti cikcida asingkan...
buat secara main2 shj...dan takde la kuasa cikcida nk gi tukar not hijau semata2 nk kumpul...
x adventure la kalo wat gitu kan..baik ko g simpan je selepok dlm bank...

cuma, apa yg cikcida amalkan, lepas bayar kat kafe, shoping complex, pasar, ada je not hijau, pasti cikcida asingkan awal2...(dan rasa best pulak bila ada peniaga pulangkan baki berwarna hijau)
setiap hari cikcida berbelanja...di opis...dan beli brg dapur di hujung minggu
so, setiap hari akan ada pertukaran not....

kalo nk lg best, korang leh cuba simpan not merah atau oren...lg besar nilainya kan...
cikcida xmampu la kalo not besar2 ni....
atau boleh juga cuba dgn not biru...
tp bg cikcida...not biru lebih byk singgah dlm wallet...
dan kegiatan jual beli yg melibatkan not biru lg aktif...

apepun, bgantung pada keadaan ekonomi bulanan gak...kalo agak2 sesak skit hujung2 bulan, cikcida akan guna gak not hijau tu utk beli brg
tp not yg dh tersimpan dlm bekas khas tu mmg cikcida xusik
 



selepas 3 bulan...bila tgk kepingan not td agak tebal..tergerak jugak nak mengira...
total sehingga hari ini (2 jan 2015), jumlah not hijau yg terkumpul adalah RM205...
sikit pada org lain kot...tp bg cikcida, masih terasa keterujaannya...

dan jumlah utk syiling terkumpul adalah RM40...
maknanya ada 80 keping utk simpanan 3 bulan...


kalo ada yg berpendapat, simpanan secara terus lg menguntungkan, cikcida tak nafikan
cthnya, setiap bulan kita dah cabut RM200 sbg saving ke dalam akaun, itu bab lain ye...

simpanan yg cikcida kongsikan ni just sbg 'bonus'
leh la guna utk beli henbeg baru ke...atau power bank 1juta mAh...ehh...ada ke???

tapikan...bila dh tgk nilai terkumpul, jadi syg lak nk guna...kikiki
cikcida ni bukan kaki melaram sgt pun...
henbeg cikcida yg paling mahal pun rega RM50 ja...kui...kui....

nanti la..cikcida tgh pikirkan nk buat apa ngan bonus yg ini...
(agak2 melancong ke Paris lepas tak???)
 



3 comments:

Bbwana adienia said...

Macam best dan menarik la cara tabungan cida tu..lagi banyak dapat kumpul lagi rasa keterujaannya kan.. :)

ana zaidi said...

Assalam...sy pun mcm tu suka kumpul rm5...seronok jer rasa bila tgk kaler hijau tu..

norihah abd kadir said...

sy pun dh buat mcm ni..start tahun lepas around bulan 9,buat berdua dgn suami..total skrg dh almost 3k..mmg best! lama-lama jadi gian pulak :-)

jejak

free counters