kawan2 blogger ku (

Tuesday, April 27, 2010

diet atkins hari ke9

salam....
hari yg agak 'malap ' utk aku ari ni
sbb dgn tetiba selera mkn ku menjunam jatuh dua hari ni sejak semalam...
bdn pun rasa lemah sbb kurang mkn...
kalao yg tau aku diet, mesti ckp lemah sbb diet,
padahal org tu x tau yg diet aku ni boleh telan mcm2...tp bila selera x de,
abis citer la kan

pg ni mcm biasa, tetap telur..
ari ni dgn sosej, tp sudahnya, separuh je yg abis...last2 buang je...sbb x selera



lunch order tomyam kat kafe, sama gak, mkn x sampai separuh
last2 buang gak


blk umah, memikir2 nk mkn apa utk dinner
buka freezer, sarat ngan ayam, daging, udang, tetiba naik loya plak
cepat2 aku tutup peti ais, capai 2 biji telur, potong sosej + kubis, dadarkan je semua
mood mkn masih x de, tp aku paksa diri, suap telan je...
sbb takut angin kus2 dtg lak kang, x pasai2 kena mkn nasik lak ...uhuhuhu


tu je la citer aku utk ari ni...
harap2 esok selera kembali pulih utk membelasah makanan sepuasnya
esok ada gym, kalo x mkn sure aku x larat nk wat ape2...
okla..kena berenti bebel, nk samb masak utk my garpil yg nk blk keje
menu apa ye utk dia mlm ni..jap nk kena pikir lg....ekekekekekek

update: ayam masak merah utk en garpil



resepi ayam masak merah / masak tomato

1/2 ekor ayam
1 senduk cili kisar
1/4 cawan susu cair

bahan tumis:

1 biji bwg besar-hiris bulat
2 ulas bwg putih-hiris
2 btg serai- ketuk2 skit
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih

bahan kisar:

2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
2 biji tomato masak
4 biji buah keras- direndam sebentar dan dihiris dahulu- optional-
sedikit halia

cara:

- goreng ayam dan ketepikan
- guna minyak yg sama, kurangkan skit jika perlu, tumis semua bahan2 tumis, kacau hinga agak kekuningan dan bau wangi. kemudian masukkan cili bersama semua bahan kisar. kecikkan api, biar hingga mendidih atau pecah minyak...masukkan air asam jawa. biar sebentar
- masukkan susu , biar sedikit kering masukkan ayam
-perasakan dengan gula dan garam
- biarkan sebentar sblm angkat
(boleh tabur ngan kacang peas kalau suka)


salam...

2 comments:

Dzulfikri zulkiflE said...

wo..perfect la food diary ni..congratz dengan weight loss..baru skang sy blogwalking..bz lately..

nuanza said...

thanx dik...ur my idol..ahahhaha

jejak

free counters