kawan2 blogger ku (

Wednesday, May 19, 2010

entry mcm2 ada


salam semua....
moga hari ni lebih baik dari semalam

cuma aku je yg lebih teruk dari semalam...eheheh... sbb ari ni senggugut ku makin teruk

semalam dh mc..ari ni nak x nak kena gak dtg keje...
semalam sehari suntuk kt umah hanya bertemankan ai
r kosong je...x larat nk masak
rendam ayam dr tghari sampai ke malam baru masak

tu pun x de mood nk masak bagai2
last2 hiris2 ayam tu, goreng bihun

so, dinner semalam, aku mkn bihun dlm 1 senduk ke
cil + telo mata
utk pengamal atkins fasa induction, tgk je la yer...ekeke
kke...
bihun dilarang semasa induction
mcm aku, fasa mengekalkan berat skang je...

x mo turun dah...x sesuai utk aku..

sbb tekanan darah aku amat2 rendah

n sama sekali x mo naikkan balik...
letih ooo nk atkins semula..eheheheh

**ari ni aku terlebih rajin nk upload gambar2 dlm simpanan

pagi td pun bfast ngan bihun goreng gak,
semalam mmg goreng lebih, sbb nk bwk bekal ke
opis
masih dlm saiz 1 senduk rata je..tp pg ni + milo kosong (tanpa susu n gula)



ni dh lama buat... masih lom kategori menu diet...
agak tinggi carbo sbb guna oat
ape2 pun blasah je kalau dh rasa tenat sgt
bahannya, telur + oat + bwg + cili merah / api= dadarkan mcm biasa

masih berasaskan oat tp kali ni dibuat bubur



ayam bakar ni buat masa aku dlm induction atkins ayam perap ngan garam skit + seasoning megi + cili serbuk pastu bakar- mkn ngan sayur + timun + tomato


tom yam ni pun dimasak masa induction
rasa tingin nk mkn tomyam tp bila tgk paste tomyam yg biasa guna tu, agak tinggi carbo
so, aku belasah je wat sendiri...janji rasa tomyam!



bahan2 (tomyam putih)
ayam/udang
sayur
halia- hiris

lengkuas-hiris
serai- ketuk2
bwg besar + halia skit- blender
bwg besar- hiris
cili api-ketuk2
daun limau purut
air limau nipis
tomato- belah4


cara:

udang rebus / celur pastu angkat-ketepikan
rebus semua bahan lain sampai mendidih
rasa masam dan masinnya
last sekali masukkan udang

ni saja nk promote bihun sup utara kat sri teja -putrajaya
kat kedai tulis nasi ayam
sup nya mmg marveles- cuma 1 je kurang x de ci
li merah tu- digantikan ngan cili kicap
utk atkins diet, leh gak mkn, tanpa bihun
leh order sup campur- dagingnya pun byk
aku order ngan bihun, tp meratah daging + perut,
last2 bihun aku tinggalkan je...


okey...nti2 aku update lagik k..nk samb wat kijer...
byk lagi pic2 dlm simpanan..
(nampak sgt aku tgh ngular kan..ekekek)

1 comment:

jasayu1 said...

nuanza, napa tak hapdet citer lagi??? akak baru nak follow.... banyak menda nak tanya gak ni...heheeheh akak ayu.. http://jasayu1.blogspot.com

jejak

free counters