kawan2 blogger ku (

Sunday, May 23, 2010

nasi daging


salam...

ari ni kt umah aku terima 4 tetamu...
selangkah tetamu melangkah ke rumah, akan bertambah
la rezeki tuan umah kan..
setelah memikir nk jamu ape ( sbb ngam2 time lunch)
, akhirnya aku wat nasi daging
simple sbb lauknya x byk ragam


diregukan ngan air asam, acar timun dan gulai ayam (patutnya dalca tp malas nk wat)
alhamdulillah...ngam2 je utk semua tetamu, tak berlebih sgt n x d
e la sampai x cukup..


ada la aku asingkan utk en garpil punya dinner mlm ni...




resepi nasi daging

1/2 kg daging- potong petak besar, rebus bersama hirisan halia sampai lembut- simpan air rebusan
3 pot beras

3 pot air rebusan daging
1/4 pot susu cair
1/2 bungkus kecil serbuk kurma adabi- suka ti la nk jenama ape- bancuh ngan air skit

2 biji tomato masak- cincang kasi lumat!
2 helai daun pandan

bahan2 utk tumis:

2 sudu besar minyak sapi / mentega- aku guna planta je sbb x dak minyak sapi

2 biji bwg besar- hiris
3 ulas bwg putih-hiris
halia- agak2- hiris
bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga- agak2 je la- jemput serba sikit

cara;


panaskan kuali- leburkan minyak sapi
tumis bahan2 tumis sampai bau kt umah sebelah- agak2 garing yer..
curah dlm periuk nasi- masukkan beras yg telah dicuci bersih
pastu masukkan semua bahan lain

jgn lupa masukkan sekali daging yg telah direbus td-(yup, masak sekali nagn nasik)
tambah 1 sudu teh garam-

tekan On..tunggu sampai nasik masak





resepi acar timun

1 biji timun- buang kulit- hiris membulat
2 biji bwg besar- hiris
1 biji cili merah
secubit garam
1 sudu teh gula
1 biji limau nipis (ambik airnya)/ 1 sudu teh cuka

cara:

gaul semua bahan hingga sebati





resepi kari ayam:

1/2 ekor ayam-potong ikut suka
1 peket kecil rempah ayam (sy guna babas)
1 sudu makan serbuk cili
1 biji bwg besar-tumbuk
4 ulas bwg putih-tumbuk

( campurkan rempah, serbuk cili dan bwg tumbuk+ air skit)

bahan tumis:

2 ulas bwg putih-hiris
2 biji bwg merah-hiris
1 tangkai daun kari
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih

bahan lain:

2 biji kentang- potong 4
2 biji tomato-belah
2 biji cili merah- hiris serong
1/2 cawan santan pekat- lebihkan kalau nk lemak
garam, 1/2 sudu teh pes asam jawa

cara:
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis sampai naik bau
kemudian masukkan bahan rempah td
kecikkan api..biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak
masukkan ayam n kentang. masukkan sedikit air utk bg kentang empuk
biarkan sampai mendidih n kentang empuk
masukkan santan
perasakan dengan garam dan asam jawa
kemudian masukkan cili n tomato





resepi air asam

5-6 biji cili api
seketul belacan- agak2 besar kiub ayam
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar pes asam jawa adabi
1/4 cawan air masak

(kisar semua bahan di atas)

bahan hiris:

2 biji bwg besar
2 biji tomato
2 biji cili merah

gaul semua bahan hiris bersama bahan kisar
tambahkan secubit garam dan ajinamoto kalau suka


ops...ari ni cuaca aku rasa panas...

tambah2 lak dlm peti ais ada air batu (selalu mmg x de sbb aku x penah buat, tp pg td gi beli kt kedai sbb ada tetamu)
aku pun mula la projek mengisar ketui batu ni
huhh!!! lega!!!

No comments:

jejak

free counters