ni kira penjelmaan semula la kt blog..
asalnya resepi ni adalah kek epal tp aku sudah tukar nama jd blueberry apple muffin..
keh..keh..suka ati aku je kan...
walaupun dasarnya, cara wat nya bukan mcm muffin..lebih kpd mcm kek...
tp tekstur nya lebih kurang muffin
resepi asal kek epal dari yani myresepi, tp aku dh tukar2 skit n edit bahnnya..ampun ye tuan resepi..huuuuu
blueberry apple muffin-
bahan:
200 gram mentega- pada suhu bilik
300 gram tepung gandum
120 gram gula pasir (kisar halus)
4 sudu gula pasir
2 biji epal hijau
200 ml whipping cream
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen epal / esen vanila
blueberry filling secukupnya
cara:
-epal dikupas kulit, potong dadu- kemudian masukkan dlm periuk bersama 4 sudu gula.
-masak atas api yg kecil sampai gula hancur- ketepikan
-pukul mentega hingga berkrim kemudian masukkan gula- pukul lagi sampai putih
masukkan telur satu persatu. pukul sampai kembang
-masukkan whip cream..gaul rata
-kemudian masuk pula tepung + baking powder yg telah diayak bersama..skit demi skit sampai abis
-last sekali masukkan epal yg dimasak ngan air gula td..masuk ngan air gula tu sekali..gaul rata
-leh la masukkan dlm loyang atau cup kertas
(letakkan adunan dlm 1/2 cup, letak 1 sudu filling blueberry, kemudian penuhkan cup dengan adunan...dlm 3/4 cup
-bakar cam biasa la...kalau loyang 45 mnt
kalau cup- 20 mnt suhu 180 darjah
nota:
-filling tu, leh ikut selera sendiri, nk guna blueberry jem, atau strawberry...atau pape je...
-kalo x letak filling pun, muffin ni dh amat sedap dah..
filling jgn letak byk sgt, nti manis sgt lak- dlm 1 sudu kecil..ikut la besar mana muffin cup tu
No comments:
Post a Comment