yuhuuuu...cakebommm!!!
bertemu lagi di dapur nuanza..heheheheh...
ari ni menu kudap2an atau amat sesuai di buat sempena raya nanti (posa thn lepas pun lom ganti lg sibuk ckp pasal raya)
di ambil dari dapur kak asma
thanx bebanyak kak sbb sudi berkongsi kudapan yg amattttt senang n sedapppp sekali!!
aku suka sgt2...mmg betul kata kak asma...jap je leh licin sambil2 taip n3 ni pun dh abis separuh..ekekekekke....
aku x penah tgk atau rasa popia ni sblm ni...tp bila tgk kat dapur kak asma, mcm teruja je nk cuba
so, minta en garpil belikan kulit popia, n dlm masa beberapa minit je, dh leh dpt sebalang...
cara buat pun amat mudah
kulit popia dibahagi kpd 4 bahagian...
ambil 1 bhgn , gulung spt popia biasa dan lekatkan ujungnya dengan tepung gandum yg dibancuh air (cair)- gulung longgar2 je, jgn padat sgt
pastu goreng hingga garing, toskan dan sira dgn susu tepung + gula aising- terus sira masa panas2
susu tu leh gantikan ngan nestum kisar halus
(aku just blend gula biasa sampai halus)
nisbah: 1 sudu susu tepung : 1 sudu gula
(ikutla nk wat byk mana)
seeloknya disira masa masih panas..
sama sukatan dan nisbahnya
5 comments:
ni kalau dok depan tv mmg ralit mengunyah ni...he he he
hehehe...sorry...sira tu camne? nak campur sus tepung + gula aising then campur air tak? ke gaulkan je popia yg dh masak tu dgn mix (of susu tepung+gula tu)? susu pakai susu tepung apa?
zaliza: sira tu x yah letak air...
campur susu tepung apa2 jenama pun x pe ngan gula kisar halus..
susu tu, kalo x de, pakai susu anak pun x pe..eheheheheh
dah campur, masukkan popia yg dh goreng..golek2 kan je...
nti dia akan bersalur ngan gula tu
~ menarik gak resipi nie .. ^_^
memang menarik dah try mudah ringkas ..yg pasti sekelip mata jer abis...
Post a Comment