yuhuuuuu!!! jumpa lagi kite yer....
just nk update menu buka puasa td..kari udang
jemu lak asyik sambal je
tukar wat kari lak..pastu campur ngan kacang panjang
kari ni aku wat style tumis darat...
so bau nyer semerbak turun dr tkt 16 ni sampai ke ground floorr...
wakakkakaka..tipu...tipu...!
kari udang
1 mangkuk udang
1 bungkus kecil serbuk kari udang (jenama adabi)
3 ulas bwg merah-tumbuk
2 ulas bwg putih- tumbuk
1 biji tomato-belah 2
4 urat kacang panjang
1 biji cili merah
1/2 cawan santan
1 cawan air
asam keping, garam
bahan tumis:
2 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 tangkai daun kari
cara:
1. satukan serbuk rempah bersama bahan tumbuk dengan 1 cwn air. Rebus sampai rempah masak
2. masukkan udang + santan + air + kacang panjang, tomato, cili merah dan asam keping. Biarkan mendidih. Jgn lupa boh garam. tutup api dan ketepikan
3. panaskan minyak dalam kuali.
Tumis bahan2 tumis sampai garing dan naik bau.
curahkan dlm periuk kari td dengan minyak tu sekali.
ratakan dan tutup tudung periuk.
No comments:
Post a Comment