tp ada opis mate yg bermurah hati mensedekahkan aku daun pisang...
wah..suke la teman...eheheh
biasa kalau beli kt pasar tani pun, x puas mkn, sbb aku x suka yg ada kelapa kt tgh tu
kuih apepun yg ada kelapa kt dlm atau kt luar mmg aku x layan
so, lepat ni aku guna santan pekat..
baru puas ati nk mkn....
kat umah lak dh 2-3 hari beli pisang berangan..
separuh dh jd cekodok..separuh lg aku keje kan wat lepat pisang ni...
dh lama x membungkus lepat..dulu masa zaman2 sekolah, kemain terer membungkus....(terer sbb kena terpaksa kot..ehehhehe)
skang mcm x terkawal lak keadaan...sememeh je..
apepun, aku berjaya gak menghasilkan 9 ketui lepat pisang...jd le kan..utk perut aku n hb je...
(owh..tlg jgn gelakkan aku dgn rupa lepat yg tidak seindah biasa tu yer...tp percaya la..rasa dia tetap mcm lepat...bukan mcm KFC hookeyyy!)
siap sedia utk dikukuskan
lepat pisang
5 biji pisang- aku guna pisang berangan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat- dlm kotak
2 sudu gula
secubit garam
daun pisang secukupnya utk membungkus- layur atas api agar daun x rapuh masa membungkus
cara:
lenyek pisang, campurkan semua bahan
bungkus dgn daun pisang
kukus selama 20-30 mnt
No comments:
Post a Comment