wohohoho..apa sgt la yg indah tu yerr...
ari ni cuti..so, lepak umah puas2..
biasanya kalau cuti mmg jarang ambik bfast..
tp bila dh kul 10, mula la perut memainkan lagu maher zain..ekekekekek...
lalu..otak otomatik menghantar signal, nk mkn mee goreng basah...
ohh...sgt malas nk turun kedai bwh itu...
sbb keadaan diri yg tidak memuaskan..
malas nk tukar baju, nk pakai bedak..nk pakai lipstik..eye shadow..
amboi..nk turun kedai bwh pun nk mekap bagai ke...!
lalu mula operasi menukar mee kpd megi..
jadilah megi goreng basah..aci le kan..
tp aku tidak sesekali mengguna rencah siap sedia dlm pek tu..
cuma ambik mee nyer aje..
masuk gak la resepi utk rujukan akan dtg
wpun aku tau ada yg tgh senyum sinis tu kan..
sambil berkata ''apadaa...masak megi pun mau masuk blog ka..''
megi goreng basah
bahan2
sebungkus mee megi- celur separuh masak (didihkan air pastu tutup api, masukkan megi dlm air tu, relai2kan pastu terus toskan..x kisah kalau nampak agak tidak masak sbb nti nk goreng, dia akan masak sendiri)
bahan sos:
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar serbuk rempah kari- x kisah la rempah ikan ke ayam
3/4 sudu besar kicap pekat / 2 sudu besar kicap biasa
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/4 sudu teh garam- kalau guna kicap biasa, x yah letak garam. aku letak garam sbb guna kicap pekat, sbb kicap tu x masin
(campur semua bahan2 ni dlm 1 bekas)
2 biji bwg merah- mayang
2 ulas bwg putih- mayang
udang/sotong/ayam- aku guna sotong
sayur2- kobis/ sawi- aku x boh pun
1 biji telur
sedikit daun bwg, cili merah, bwg goreng n limau kasturi utk hiasan
cara:
panaskan kuali dan masuk minyak skit
tumis bwg merah dan bwg putih sampai wangi pastu masuk bahan sos
biarkan jap, masuk sotong / ayam/ udang
biar sampai sotong masak, masukkan sayur kalau ada la..
pastu ketepikan semua bahan (x yah angkat, cuma tolak tepi je)
masukkan telur..biar sampai telur masak, baru gaul semua (jgn gaul masa telur masih lembik)
pastu masukkan megi..
gaul sebati..angkat dan hias la suka ati
No comments:
Post a Comment