kawan2 blogger ku (

Tuesday, November 30, 2010

kek cinta terluka


wuhuuuu...nama x tahan!!
sebenarnya ni kali pertama wat kek merah ni...
aku suke!!! sgt moist..dan jimat telur aku..huhu
betul la kata cik mat...sesuai utk vegetarian...

kek cinta terluka tu nama gimik je
sbb kalernya merah..
nama komersial, kek velvet @ kek baldu merah
kalau cik mat bg nama lagi ganas..
gi tgk sini
aku wat dlm bentuk cup je...

tp tlg jgn pandang pada hiasan pada atas kek itu yer...
sgt poyo!
buat merosakkan kek aku je...
ehehhehe...cubaan pertama membuat butter cream...


resepinya aku copy terus dari blog cik mat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan susu soya (mat guna susu segar)
1 camca teh "cider vinegar" = cuka epal
1 1/4 cawan tepung gandum*
2 camca besar serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan gaul rata)
1 cawan gula halus (mat kurang kan 2 camca besar)
1/3 cawan minya canola (mat guna minyak jagung)
1 camca besar pewarna makanan merah
1 camca teh coklat emulco
2 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh esen badam (tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan susu dengan cuka epal, ketepikan dan biar sampai mendadih (jadi seakan yogurt), teknik ini penting untuk tindak balas soda bicarbonate.
  2. Dalam satu bekas, satukan gula, minyak, pewarna merah, coklat emulco, esen vanilla, esen badam (kalau guna) dan bancuhan susu + cuka epal tadi. Kacau rata hingga gula larut. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata, kacau satu arah sahaja.
  3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh, bakar 18 - 20 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihias ikut kreativiti masing. Lagi sedap dimakan keesokkan harinya.


pssttt...amacam toys baru aku ni...huhuhu...

16 comments:

man yusoef said...

tajuk resepi sedih betul...feeling2 mcm lagu blog ni gak...hehe

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum dik...
wahhhhh bertambah rajin wat kek ye.. tempahan gak ke ni? haaa.. tak per kalau cobaan pertama butter cream kat atas tu..
hakakk ni lagi ler.. cobaan pertama or kedua pun hancus.. wakakakakaka... tak per
lepas ni kita wat cobaan ke3 lak.. kheennn.. tak boleh serik.. kan kan..

Qaseh dalia adelia said...

salam :) wah sedapnye kek tu.....nyum2 nnt nak try gak..tp leh xtukar name sedeyh je hehek

bungakuning . said...

nanti nak try jugak la . untuk makan makan time sedih . hehehe

Suara Kalbu said...

Tajuk kek sangat pop rock hihihi

Tapi kek ini memang sedap. Tahniah awak sudah berjaya membuatnya. Kita sudah makan yang dibeli..buat belum lagi hihhi

ika~~ said...

pandainya..
ajar sy pliss!
wat kelas memasak!
ehehe

linawanie said...

sedapnye cupcake!

Sya said...

besday kita bulan jan...nak hadiah toy tu boleh tak????

heheheh

makdara TERdiva said...

nak jugak! nak jugak! toys tu.. :)

MIZZ JAJA said...

cedapnye...:-)

ieda said...

wah2 dikkk ... sedapp nampak kek cinta terluka .. pandai cari nama hehehe

ermmm lepas nie leh buat buku nie .. toys tuu x tahan tgk :)

hans said...

nih mesti manis giler nih

P/S : I Follow You! You Follow I Balik Yer! Kalau Tak Follow Balik Dikira Angkuh, Sombong Dan Bongkak! Habis Bagaimana Dengan Kamu Yang Memaksa Orang Itu?

MIMIE AIZA said...

uishhh bile dpt rasa ni :)

rieyana ynn said...

ganaz nama kek...;d

.::: Princess MOMOY :::. said...

sedapnyer...
terasa lapar ...huhu
MY RECENT POST: KATAK PURU boleh dimakan ?

AngahSayang2314 said...

pinjam toy tue leh

jejak

free counters