kawan2 blogger ku (

Thursday, November 18, 2010

secebis kenangan aidil adha

salam...

terasa mcm dh lama lak x jenguk blog ni...
agak terasa mcm sibuk kat opis..kt umah lak sibuk tdo..huhuh

sempena aidil adha semalam, n3 ari ni mesti la pasal raya kan..

x de la meriah mana..
secebis kisah di sepanjang jalan kenangan...

aidil adha kali ni aku try wat ketupat sendiri
kot belah kedah, semestinya ketupat palas @ pulut
en garpil pun belah utara, so, taste kira sama la
jd thn ni wpun cuma beraya di putrajaya..aku cuba sedaya upaya wat ketupat utk juadah pg raya...
percubaan pertama dan agak menjadi..
mkn ngan rendang ayam





aku nk letak resepi ketupat ni..
thn depan nk wat senang x yah kol mama lg..huhu

3 cawan beras pulut- rendam 1 jam sblm masak
3 cawan santan
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

cara:

campur semua bahan..tanak atas dapur (mcm masak nasi)
biarkan sampai kering
(sentiasa kacau- kalau tak nti mudah berkerak)

bila dh kering, kecikkan api sekecil yg boleh
biar sampai pulut masak
(sebijik mcm masak nasik kan...sonang je..)


rendang ayam




juadah di pagi aidil adha..

pg raya cuma berdua ngan hb...

dh tghari skit baru gi beraya umah mak sedara..
(adoii...setting gambar salah kot..gambo jd merah lak)





kek gula hangus...yeahhh!!! again!

tp kali ni aku wat x peram langsung
pas bancuh trus bakar...
huh!! terkena aku..rupanya sama je hasil peram ngan tak..
buang masa je selama ni dok peram 2-3 jam...
utk resepi kat sini




kat umah makcik ngan sepupu, mak sedara n anak sedara
tak kenal mana satu aku?? yg tudung pink daa...eheheheh


6 comments:

~ PIJA ~ said...

sedapnye menu raye kali nih..

Sya said...

oh...pulutt..sedapnye..sikitt..

Tqah Nasir said...

sdpnye..loike ktupat tuhh

Suara Kalbu said...

Mak oiiiiiiiiiiiiiiiii...

Kek gula hangus tu menggoda perasaan betul lah

AiDa AzRyN said...

Wah rendang ayam!! o_0

aibaks said...

ketupat palas? hmm.. da lama tak try

jejak

free counters