selamat hari khamis....
hari yg best bg aku..(ehem..bukan sbb mlm jumaat ye..)
tp sbb hari gaji..huwaaaa!!!!
k la...sblm masuk bab merapek mereben..kita trus je pada n3...
peach cobbler ni agak lama tertangguh2 nk buat...
dlm 2 tahun cam tu la...lama kan?????
eheheheheh...
masa tu baca novel 5 tahun 5 bulan dari Hlovate...
teringin lak ngan peach ni yg menjadi kegemaran Along serbia tu...ekekekek...
baru semalam la terbuat...
mmg secara hakikatnya, resepi ni aku copy dari Hlovate, tp aku dh pinda2 skit la
jom tgk....
225 g butter - resepi asal 275
1 cawan tepung
1 cawan susu cair
3 sudu besar gula pasir- resepi asal 1 cwn gula halus
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 tin peach
1 biji telur- resepi asal x letak, aku suka ati je letak
1 sudu teh esen vanila- resepi asal x letak
cara:
masukkan butter dalam loyang atau bekas yg nk guna utk membakar
cairkan butter guna oven sampai cair
satukan tepung, gula, soda, telur dan susu
kacau sebati- jgn bg ketul2- (nk senang, masuk je dlm blender)
pastu tuang dlm bekas mentega cair tu
tuang jus peach dlm tin tu- x yah la abiskan jus tu
pastu susun separuh dari buah peach
bakar pd suhu 170 darjah selama 45 mnt
(bila dh 15-20 bakar, kuarkan jap, susun baki peach td, samb blk bakar sampai abis)
butter yg dicairkan
peach dlm tin
peach yg susun dlm adunan tu akan tenggelam..
sbb tu bila dh separuh bakar, masukkan baki peach td, baru dia cantik je timbul kt atas
sbb tu bila dh separuh bakar, masukkan baki peach td, baru dia cantik je timbul kt atas
potong bila dh sejuk...
aku wat dh tgh mlm, pas masak, aku pi tdo..
pg nya baru aku potong
aku wat dh tgh mlm, pas masak, aku pi tdo..
pg nya baru aku potong
utk sesapa yg x tahu, cobbler ni ala2 mcm pai..
11 comments:
salam nuanza,
:)) Teringat kat along garang tu. heheh. saya baca e-novel jer kat blog hlovate. belum sempat cari 5 tahun 5 bulan.
Macam ni rupanya peach cobbler. teringat pula dia ada list kek batik as his favourite dish. dia suka makanan manis2 kan. :))
uishh dik sungguh2 berlemak rupenya .. adehhh nak sikit dikkk huhuhu
ni betul2 lemak berkrim disukai ramai ekk..hahahah
wah .. wah .. wah .. sedapnya. admire la org yg pandai 'baking membaking' ni. sebab saya blm 'on' oven lagi da menjerit. takut!! hihi ..
rase die sedap x??nak sikit...teeheee
Tq denuanza
kongsi disini
dah copy resepi harus kubuat
jom tengok jeli nyok...
uihh..macam sedap..nak nak! heee
wahwahhh..sedap ke..boleh cuba ni
hai ,just to share saya one of the peminat that novel.terungat masa along serbia nak makan peach cobler heheh.tapi buku roof rant top pun best
5 tahun 5 bulan..Along n Ana..so sweet..thanx 4 the recipe..sy memng suka novel 5 tahun 5 bulan tu..Hlovate memng awesome!! ;)
Nisa baru je buat ni. Ya ALLAH...sedap sgt. Manis pun just nice.tp mcm basah sket. Mmg mcm tu ke? Nisa mkn dgn aiskrim vanilla. Akhirnyaaaa...dpt makan peach cobbler. Hihi
Post a Comment