kawan2 blogger ku (

Thursday, February 24, 2011

Peach Cobbler- perasaan yg berlemak dan manis!

As'salam....

selamat hari khamis....
hari yg best bg aku..(ehem..bukan sbb mlm jumaat ye..)
tp sbb hari gaji..huwaaaa!!!!

k la...sblm masuk bab merapek mereben..kita trus je pada n3...
peach cobbler ni agak lama tertangguh2 nk buat...
dlm 2 tahun cam tu la...lama kan?????

eheheheheh...
masa tu baca novel 5 tahun 5 bulan dari Hlovate...
teringin lak ngan peach ni yg menjadi kegemaran Along serbia tu...ekekekek...

baru semalam la terbuat...
mmg secara hakikatnya, resepi ni aku copy dari Hlovate, tp aku dh pinda2 skit la

jom tgk....

225 g butter - resepi asal 275
1 cawan tepung
1 cawan susu cair
3 sudu besar gula pasir- resepi asal 1 cwn gula halus
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 tin peach
1 biji telur- resepi asal x letak, aku suka ati je letak
1 sudu teh esen vanila- resepi asal x letak


cara:


masukkan butter dalam loyang atau bekas yg nk guna utk membakar
cairkan butter guna oven sampai cair


satukan tepung, gula, soda, telur dan susu
kacau sebati- jgn bg ketul2- (nk senang, masuk je dlm blender)
pastu tuang dlm bekas mentega cair tu
tuang jus peach dlm tin tu- x yah la abiskan jus tu
pastu susun separuh dari buah peach


bakar pd suhu 170 darjah selama 45 mnt
(bila dh 15-20 bakar, kuarkan jap, susun baki peach td, samb blk bakar sampai abis)



butter yg dicairkan


peach dlm tin


peach yg susun dlm adunan tu akan tenggelam..
sbb tu bila dh separuh bakar, masukkan baki peach td, baru dia cantik je timbul kt atas


potong bila dh sejuk...
aku wat dh tgh mlm, pas masak, aku pi tdo..
pg nya baru aku potong


utk sesapa yg x tahu, cobbler ni ala2 mcm pai..
buah tu leh je ganti ngan apa2
kalau guna epal, jd la apple cobbler
kalau guna pisang, jd la banana cobbler...
kalau guna betik, jd la papaya cobbler..wakakakka!


resepi td di ciplak dari novel ini....
gambar novel ni plak diciplak dr tenet..huuuuuuuuuuuuuuuu!!

11 comments:

indahhouse said...

salam nuanza,
:)) Teringat kat along garang tu. heheh. saya baca e-novel jer kat blog hlovate. belum sempat cari 5 tahun 5 bulan.
Macam ni rupanya peach cobbler. teringat pula dia ada list kek batik as his favourite dish. dia suka makanan manis2 kan. :))

ieda said...

uishh dik sungguh2 berlemak rupenya .. adehhh nak sikit dikkk huhuhu

Ctnaemah said...

ni betul2 lemak berkrim disukai ramai ekk..hahahah

kakchik@ella said...

wah .. wah .. wah .. sedapnya. admire la org yg pandai 'baking membaking' ni. sebab saya blm 'on' oven lagi da menjerit. takut!! hihi ..

DaK CoMoT said...

rase die sedap x??nak sikit...teeheee

S..U..D..@..I..S said...

Tq denuanza
kongsi disini
dah copy resepi harus kubuat
jom tengok jeli nyok...

::nuRuLaDHar:: said...

uihh..macam sedap..nak nak! heee

Azwani said...

wahwahhh..sedap ke..boleh cuba ni

cintaairieniey said...

hai ,just to share saya one of the peminat that novel.terungat masa along serbia nak makan peach cobler heheh.tapi buku roof rant top pun best

mieraminho95 said...

5 tahun 5 bulan..Along n Ana..so sweet..thanx 4 the recipe..sy memng suka novel 5 tahun 5 bulan tu..Hlovate memng awesome!! ;)

Khairunnisa' Wan Ibrahim said...

Nisa baru je buat ni. Ya ALLAH...sedap sgt. Manis pun just nice.tp mcm basah sket. Mmg mcm tu ke? Nisa mkn dgn aiskrim vanilla. Akhirnyaaaa...dpt makan peach cobbler. Hihi

jejak

free counters