kawan2 blogger ku (

Wednesday, March 9, 2011

bila ayam pun dimadukan..apa lg nk dikata...

as'salam...
selamat ptg rabu...
jap je kan..esok dh khamis...
cepat betul masa berputar...

petang2 cam ni mesti pikir nk masak ape la ekkk
cemuih betul..
balik2 sambal..kari..
kekadang terasa gak nk masak benda pelik2
ape itu? sushi ? ohohohoho...
en garpil cuma mkn makanan melayu je yer...

tp mlm ni rasa mcm nk mkn nasi goreng thai..
x tau la terjadi ke tak..
ataupun ntah2 nasi putih telo mata je...huhuhu

apepun, jom tgk menu 2-3 hari lepas ni
ayam masak madu...
selalu gak aku masak menu ni..
dan pastinya sblm ni aku guna madu yg x asli je la...
yg beli kat supermarket tu...

pastu en garpil request lak ayam ni 2-3 hari lepas...
stok madu yg x asli mmg x dak kt umah
so, guna la madu yg asli
(bukan x mo guna sebenarnya, tp sbb mahal, syg nk guna..eheheheh)
rasa dia mmg la x dak beza pun
mmg sukar nk bezakan keaslian madu ni

so bila letak dlm masakan, rasa dia tetap la sama wpun guna madu yg berbeza...



Ayam masak madu

3-4 ketul ayam- digoreng


2 ulas bwg putih-hiris
2 ulas bwg merah-hiris

1 sudu kecil rempah kari ayam
3 sudu besar cili kisar
(satukan cili ngan rempah ngan air skit)

2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
2-3 sudu besar madu- (nk manis, tambah lg)
1/2 biji tomato-hiris



cara:

tumis bahan hiris
pastu masukkan campuran cili dan rempah td sampai naik bau
pastu masukkan semua bahan lain kecuali tomato
masuk air skit..n adjust rasa
masukkan ayam yg tlh digoreng td..gaul sebati..

masukkan hirisan tomato dan tutup api

(ni resepi cara aku yerr...bukan resepi dr kedai mamak..so kalau sesapa nk cuba buat, di atas risiko sendiri...jgn komplen lak kata nape x rasa mcm kedai mamak punya)





ni madu yg aku guna (aku guna madu hitam)
sesapa nak madu ni, leh beli kat
JM Bariani IOI Puchong <---- sila klik
(sesambil leh gi mkn nasi beriani best)

jejak

free counters