kawan2 blogger ku (

Wednesday, April 13, 2011

Apa Tujuan Buat Blog?? mahu glemer? mahu dikenali? mahu wang besar?

As'salam....

straight to de tajuk la ye....
sebenarnya kan, apa tujuan kita berblog ni...
skang ni, blog 'baru' tumbuh mcm uban (uban aku tumbuh agak cepat ok, tp dh cabut)

aku pun adalah newbie dlm dunia blog ni...
tujuan asal aku buat blog, aku dh penah bgtau, sbb fotopages wat hal...
fotopages pun lebey kurang blog gak kan, ada cara tersendiri...
nama 'nuanza' tu sendiri lahir dan dikenali kat fotopages awalnya..
eh..idaklah ramai org kenal...ada la 2-3 org yg kini menjadi kawan karibku di alam maya...

bila fotopages semakin lembab, dgn berat hati aku aku cuba aktifkan blog
sebenarnya blog ni aku dh creat 3-4 thn gitu la..
tp x berupdate..so, lebih kurang pertengahan thn lepas baru aku aktif dlm blogspot....

nape ye aku tetiba nk wat n3 mcm ni..
selalu asyik ngan n3 jiwang masak memasak je...
sebenarnya tema blog aku adalah general..bukan hanya masuk resepi je...

ok..aku dh lama nk berkata2...
agak sedikit rimas dgn gelagat sesetengah blogger..
aku minta maaf awal2 ye...
bukan ape, berblogger biar lah ikhlas kan...

cth:

1) ''saya dh folo awk lama dh, awk x folo saya blk pun''
lorrr...huhuhu...nk gelak pun ada...tp dlm kes mcm ni aku layankan je...

2) pukul 3 tgk follower aku 900, pukul 3.10, tgk ada 899 lak...
aik, yg sorang tu majuk ke hape sampai tarik diri...
wpun aku x tau sape, ampun maaf la kalau anda x suka berada di umah malapku ini...
ini duniaku...

3) komen yg bukan2..cth: ''sedap ke kek awak tu, nampak je sedap, kalau rasa hampeh wat apa..''
ishh..dik non, ini blog akak..akak masuk menu / resepi yg akak masak..
akak bukan chef yg sedang mengajar org lain masak yer..so, kalau x suka..blaahhh saje (sory la kasar skit)

4) ada yg komen, ''blog awak ni gelap benor...tukar la template yg cerah skit''
maaf ye sedara...saya x kan ubah apa2 sebab org lain...
saya tahu sedara adalah salah sorang follower dan reader yg mempunyai hak bersuara, tp rasanya tulisan2 dan gambar dlm blog ni masih boleh dibaca...saya minta maaf kalau menyebabkan mata sedara menjadi rabun ayam..England Optical mempunyai cawangan di merata tempat..silakan (jgn claim dgn saya lak ye sedara..)

5) yg ni, aku kutip dr shot box ''asyik citer makan je..''
aik! ni pun nk jd isu ye..huhuhu...
Malaysia kan kaya ngan makanan....
belum semua makanan aku mkn tau..tunggulah 40 thn lg, tu pun lom tentu abis kalau nk cuba semua makanan..
kalau saudara / saudari tersesat ke blog ni masa blogwalking, tolonglah 'terima' daku seadanya di sini ye...
aku x pandai nk citer pasal mekap, pesyen...atau nk citer pasal bola, keta...

tu sebahagian la dr suka duka pahit manis aku sepanjang beberapa bulan kat sini...
aku akui, kekawan yg singgah kat sini, follower, jejak kt shot box menjadi pencetus semangat utk aku terus berada di sini...
aku sendiri suka blogwalking, suka tgk blog org...
kalau suka aku komen, kalau x suka, aku blah
dan aku mmg rajin 'memfolo'' org...
sbb mcm best je tgk muka aku dok kt dlm kotak follower org tu...
keh..keh...

huuu...akhir kata dr aku, ape sekali pun tujuan kita berblog, ber fb, ber twitter, jaga la diri...

adakalanya semua ni mendekatkan antara kita yg jauh...
tp jgn sampai menjauhkan kita yg dekat...


nape masuk pic ni?
sukati aku la..ni blog aku..x kan aku nk boh gambar kak Limah lak kan?
kang kata aku tumpang glemer lak..biar la aku glemer ngan muka aku sendiri..

29 comments:

fiezah91 said...

hehee.. adat berbloging gitu la.. sbr je :)

whitelover said...

hahaha..adat jadi blogger

chinta... said...

mcm2 pengalaman kan...berbeza ngan saya yg baru 2 3 hari dlm dunia blog nih..

myoliza said...

akak pun mula2 x tau nk tulis apa kt blog,lama blog dok bersawang...bila start berdiet,.akak buat blog mcm diary,,apa yg akak makan hari2 utk capai berat ideal,..alhamdullillah.skrg dh berjaya.

nur easy said...

tu la.. mcm2 rupanya kisah2 berblog ni..;)

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam...hehehe...biasa la tu nak puaskan hti semua mmg susah..tapi kalu pelbagai entri mesti best..sebab pembaca kita bukan satu golong tapi ramai..hehe..enjoy blogging

Ctnaemah said...

black metal tu tak salah....sabo aje laa..(aku lupa dialog seterusnya)..hihihi

rose@ila said...

salam, sokong cida!
yang penting kita hepi, kalau ada yg tak suka, pasti ada yang suka, adatla,,yang penting, kita punya blog kita punya suka la!just be urself n hepi blogging!

farah said...

dah ada blog lama dah. tp blog-blog lama dah delete atas isu-isu tertentu. and blog latest ni pun dah lama, tapi, samalah.. baru nak aktif balik :p

tujuan saya buat blog sbb saya suka main-main dengan html/css/xml! ;p ;P *tak ada kerja kan??? ;p * tp itu lah hakikatnya ;p

Ummi said...

adat dunia macam tu lh dik ..

lyza said...

salam perkenalan..:)
Biar aje org nk cakap pe..adat manusia kan..cam saya..asalnya nk buat blog magnet..tp dah caca marba.. sume ada..hehe..
Tu pun ada orang komen..asik tulis pasal fmly,pasal magnet, pasal bola.. eh eh..blog aku..suka aku le kan...:P

mommylavender said...

a`ahkan belog kite bukan belog maklimah~hee...cam2 tujuan berblog...bagi mommy hnya meluangkan mase terluang...seronok dapat bc kisah kwan2....n talian sahabat terbina di sini

tuan umah said...

to fiezah91: tu la...sekadar luahan..ehehehhe


to whitelover: yup...dh terlanjur menceburi bidang ni kan...


to chinta: selamat berbloging ye...


to myoliza: selalu gak jenguk blog akak...mmg nampak ketara perubahan. Tahniah..kite dulu mmg turun byk gak, skang pun naik byk gak sbb mkn terlampau..huhu

to nur easy: yup...kisah suka dan duka

to Nur Hawa Mohd Zin: kalau semua buat n3 benda yg sama je bosan gak kan..ehehhehe

to Ctnaemah : black metal??? huhuhu

to rose@ila: hepi! hepi! yg penting kita hepi! ahahahahha. thanx ye

to farah: sesama la kita berukhwah kat sini ye... :-)
tp haku mmg pening ngan xtml...x suker!

to Ummi: itu la ummi...teruskan je la ngan cara sendiri kan

to lyza: salam...x kisah la kan caca marba pun..blog kita kan..ehehehhe....

tuan umah said...

to mommylavender: yep..sama la...suka kutip pengalaman2 kekawan kat sini...semua berkongsi hal yg sama, -kehidupan-

LindaRahim said...

blog sy pun general..tls apa nk tls...ltk apa nk letak....hihihi yg fasal folowe tu, sy pun ada hilang beberapa folowe...merajuk x folo dialah agaknye tu...hihi...terkadang sibuk sgt, x perasan atau terlupe nk folo...tp lau da tls kat shout tu suh sy folo blek...insyaallah...sy folo...

mykhalis said...

bukan senang nak menggembirakan hati semua orang..

khaifaiz said...

Dewasa ini blog umpama cendawan yang tumbuh selepas hujan.. Tujuan tu masing2 yang tentukan... Teguran pula atas hak masing2 untuk menerima..

Susah nk penuhi kehendak semua orang. Lebih2 lagi orang yg sentiasa berfikiran negatif..

Sy pun newbi juger

si cantik sally said...

haha..adat orang berblog..kalau saye saye tak endah..saye wat dono aje.sebab saye tak penah nak kesah akan komen ke followers ke..yg pnting saye suke wat berblog then post lam fb..sebab saye sukew member2 fb saye tahu kisah saye drp harap followers tak kenal..ngeh2..

linda said...

bagi saya, mudah je. maknanya akak ni mmg ada 'peminat'. kiranya ada yg menjengah blog ni, oklah boleh sharing knowledge pe.. kan ....saya suka je blog ni, xde masalah..

ieda said...

dik akak sama ngan adik .. xtive blog abru jer .. dah lama buat blog lebih kurang 2-3 tahun :)

semua ini dugaan dlm alam maya .. mana2 bentuk alam maya pun sama .. x leh lari dik .. kalau ada yg bersikap seteruk ini @ seanggkatan dengannya kita belajar utk BO layan ! .. kalau kita melayan ukt apa .. dia x suruh kan .. so jgn layan .. biasa tu ..

suke duka beralam MAYA nie sama mcm asam garam dunia realiti cuma ia berdasarkan petikan jari yg adakalanya semua yg dipetik keluar dari hati dan adakalanya tidak sama sekali .. cukup sekadar kita mewarnai dunia alam maya ini dengan apa yg sepatutnya sahaja ..

bak kata pepatah .. tepuk dada tanya selera .. sendiri buat sendiri tanggung .. sendiri tulis .. sendiri kena hadapi .. samakan dengan dunia realiti ..

pelajari apa yg baik dan perbaiki yg mana x baik , insyaallah boleh .. kalau kita usaha nak jadi diri sendiri , itu bukan mudah kerana x ada seorang pun dlm dunia ini boleh hidup tanpa sekelumit hipokrit .. x percaya ..
nuanza better percaya .. its normal ! :)
wah2 panjangnya akak celoteh :))

Adyshariz said...

berblog utk berkongsi maklumat dan cerita itu saya suka..hehe

biasalah tu, bukan semua org suka baca blog kita, senang citer..tak suka tak yah dtg kan..kann

Mrs Sufatiha Infinity said...

salam..cutenye entry ni..so genuine of u..anyway..glad to know u..

::Azura Rahman:: said...

dear.. akak like la ur entry this timeeee... ekeke.. semua yg adik kata mmg ada kebenarannya.. kadang2 niat blogger terpesong.. bangga biler ramai follower.. bangga biler ramai yg comment.. bangga biler ada org follow balik.. ape kes???..

Akak simple.. akak wat blog utk suka2.. cam adik gak.. dulu akk pakai fotopages.. then bile jmpa blogspot rasa cam lg mudah so berpindah la.. tp mmg niat tu saje2 je.. rasa nk tulis2 akak tulis.. rasa nk upload gambo akak upload.. rasa nk blogwalking jiran2 akak buat kalu akak nak.. tiada paksaan..

adik tgk sendiri blog akk.. mn de ramai follower.. sbb akak bukan rajin BW ni sgt.. blogger akan follow kalu kite follow blog diorg.. itu konsepnyer sekarang.. pada akk.. akak x kisah.. nk follow alhamdulillah.. x nk follow mau cakap ape.. kan?.. ekeke

eh pjg pulak membebel.. ok dear.. moga lebih sukses.. bye...

DaK CoMoT said...

nak gelak laju2 boleh tak kak?hahahahahahahahahahahahahahaaaa
ape la mereka2 ini!!biaq ja la orang nak buat apa...ish2...

l a l a , S h a h e i l a said...

Betul tu, blog kita, suka hati kitalah, janji tak masuk campur peribadi org len dah kira ok, kan3...

ILA said...

eden lak...berblogging dah lama...tapi dlm setahun lebih ni.. macam malehhh le pulokkk...ada FB, easy n simple...tak yah nak tulih manjang2!!hahahahah!!pemalehhh kan dakuuuu!!:p
(tu yg ku hiding blog...hua2!!)

Jul Rahman @ JR said...

emm...saya suka n3 ni...ikhlas. coz saya jugak pernah kena kes camni, tambah lagi kita ni baru jer nak berjinak dengan blog, tapi sudah alam aktif dlm penulisan 'typewriter' dan komputer....hehhe....

sabar je dek.... kita teguhkan iman didada, yg pnting kita ada kemahuan dan ada jalan kita sendiri.

Anonymous said...

Saya setuju dengan semua yg awak listkan.

Saya setuju dengan template blog ini. Yang terbaik, kemas dan santai. I Like..

Bunyi macam bodek? tak... dari semalam saya asyik menyelak blog ini, dari 1st page, saya tekan older post..older post, smpailah saya jumpa artikel yang ini. From the start saya selesa dengan apa yang awak tulis. Jadi ignorelah semua tu.

Janji ada yang suka, walau seorang, dua .. itu yang penting..

Berblog untuk terapi diri sendiri.. itu yang fenting.. hehe..

Cida de' Nuanza said...

thanx cik/en anonymos...

sgt memberi motivasi bila membaca komen awak pepagi ni...
alhamdulillah bila ada 2-3 org yg suka pun..memadailah
kalo x de yg suka, sy sendiri le yg kena suka..heheheh

thanx again..

jejak

free counters