kawan2 blogger ku (

Saturday, April 16, 2011

kek carrot yang menduga kesabaranku- tp amat serasi ngan tekakku

As'salam....

bestnya golek2 pg sabtu ni kan...
pg ni cuaca agak mendung, dh tghari baru nampak matahri kuar skit...
walau mendung, alam ini tetap indah seperti biasa...

semalam 15 apr, besday en garpil...
x de apa2 sambutan luar biasa pun...
memasing keje...
cuma malam je dpt jumpa...
cadangnya thn ni, dia nk ambik cuti tarikh tu n blk kg..
tp last minit x dpt cuti...

dan thn ni setelah 4 thn bersama, 1st time aku wat kek besday utk suamiku...
walaupun boleh dikatakan selang hari je aku membaking, tp kali ni aku dedikasi khas utk en garpil...

aku wat kek carrot...toping ngan cream cheese
aku balik awal dr opis ari ni...minta pelepasan..
semata2 nk wat kek ni..(berbaloi ke)
agak mengambil masa sbb aku perlu baking n hias dlm masa beberapa jam sblm en garpil blk
dan hasilnya...huhuhuhu...mmg comot...
tp aku dh cuba sedaya upaya...
tu je yg termampu...
baking aku x de masalah, tp nk deco, mmg hampeh
tambah2 toping cheese agak pekat berbanding toping coklat yg agak senang diuruskan
(thn depan beli kek kedai la yer...)

sblm ni byk kali gak wat kek keret..tp kali ni aku cuba resepi lain...
resepi asal dr Azizah Ariffin
mmg bestttt!!!!
ada rasa lemak2 keret, masam manis nenas, dan kenyal si kismis
kalau sesapa suka walnut, lg sedap kot sbb rasa rangup2..
aku x suka sbb tu x letak...
aku suggest sgt sesapa yg nk try..x rugi sbb berbaloi2


jom semak resepinya k....
resepi asal: azizah ariffin
copy dari: izanman fotopages
tp ada gak la aku edit2 skit ikut kesesuaian tekak ku



200 g carrot diparut (lebih kurang 2 btg carrot)
250 g tepung gandum
200 g gula perang (yg jenis lembut dan halus)
200 g minyak jagung
70 g walnut- bakar dan cincang- utk sesapa yg suka, aku x boh pun
70 g kismis hitam, dicincang- just kerat 2 cam tu la..
4 biji telur gred A
150 g nenas dlm tin- x kisah jenis keping atau kiub- pastu cincang2 sehalus yg boleh
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
secubit serbuk kulit kayu manis- kalau suka- aku x boh

Cara2 :-
ayak tepung, baking powder dan soda- ketepikan
pukul gula + telur- sampai kembang
masukkan minyak jagung & pukul lagi hingga sebati.
perlahankan mixer & masukkan bahan kering tadi.-(tepung)
kaup masuk lobak merah, nenas,  & kismis. (dan walnut kalau letak)
bakar  pada suhu 180c selama 50-60  minit atau hingga masak - aku bakar sejam
sejukkan atas redai kek sebelum dihias ikut citarasa.


antara bahan2...
aku guna nenas ayam brand
walnut aku x cincang sbb nk buat hiasan kt atas je..



pukul gula + telur
pas kembang, masuk tepung dan semua bhn lain


dh siap bakar...
pukul cream cheese..
hias suka ati

bahan cream cheese:
250 g cream cheese
100 g mentega
100 gm gula aising

pukul semua bahan hinga kembang
pastu leh la hias..(aku letak pewarna skit nk bg cantik, dh jd mcm butter cream lak kan..huhu)










nota kaki: -

-adunan boleh dibahagi 2..bakar 2 kali...pastu sapu cream cheese pd salah satu kek, double deker kan.. baru hias keseluruhan kek...kalau nk wat teknik belah tgh ok gak tp x cantik la sbb ada walnut n nenas..
aku x berani nk wat double deker, takut x cukup cheese...(dan ternyata mmg cukup2 je)

-adunan cream cheese boleh ditambah pewarna ikut hiasan yg kita nak...

- kek ni jenis lembab


10 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

mmg sedap kek carrot...dan golek2 pagi sabtu yang hujan..heheh

ILA said...

ting tongggggggggggggggg!!!dah lama ke ada blog ni?? carrot cake ni sdap di makan dlm masa 24 jam...ktahanan utk suhu bilik dlm 3 ari..lpas tu berkulat dah...parent akak suka banget!!!

tuan umah said...

to nur hawa: jom..sambung golek2..huhuhu

kak ila: udah lama...bertahun2 yg lalu kak...cuma lately ni je br berupdate stlh fotopagesku makin lembab....
x sempat 24 jam kak..dh edar2 pd jiran tetangga..huhuhu

SiS NaD said...

SaLaM ZiaRah DaRi SiS... DaTaNG TeRJaH DaRi BLoG aBaNG BeN... Nak KoTaKaN JaNJi TuK ZiaRaH RaKaN2 BLoGGeRS!~ (^_____^)V

JoM MeRiaHKaN DooNia BLoG MaLaYSia!~ (^_____^)V


P/S : WaH!~ BLeH GaNTiKaN aBG MaT GeBu Ni.. HeHe!~ (^_____^)V

CiNta said...

alahaii.... terliurnya nengok kek kerot tuan blog ni...

nasib baik tak mengandung kalau tak mau minta tuan blog postkan untuk kak CiNta

GiveAsh said...

tengok pic je tau..msti sedap..

LindaRahim said...

yang ni pun nak cuba jugakkk.....besdey en. hasben sy 22/4 ni..hihi..mkn kek keret la kitorang jumaat ni...

Anonymous said...

salam ramadhan, sememangnya saya tersesat...dari nak cari resepi lasagna...terklik you may also like carrot cake puan...carrot cake, puding roti, kek kopi, etc,etc, memang kegemaran saya. Syukur Alhamdulillah, puan di anugerahkan bakat yang sebegitu rupa. Dekorasi keknya sangat cantik...Down memory lane...WASSALAM

zila4ever said...

salam kenal...sedapnya kek corrt..teringin nak cuba..:)

atiqah said...

kalau gantikan minyak jagung dngan buter boleh x...tepung gandum dngan
tepung kek

jejak

free counters