selamat berhari minggu...
sambil2 joget membersihkan umah, jom kita update blogg..
huhuhuhu...
mcm biasa la kan..simple dishes...
telur puyuh lak kali ni ye..
sebenarnya dh lama gak beli telur puyuh ni
tp x termasak2...
so, sbb takut telur ni rosak, semalam aku rebus 20 biji..
ingat nk wat sambal je, tp tgk dlm peti ais ada baki santan yg buat bubur kacang ..
syg lak kalau x guna nti busuk
so, aku wat la masak lemak..
ni bukan la masak lemak style org nogori tu
tu style hentam kromo...
huhuhu...
nk tau nape? cilinya aku guna sambal belacan yg dlm peti ais...
hahahhahaha..hambik ko..angin malas menyerang....
sape2 nk try resepi kemalasan ni, silalah tumbuk cili api yo..
jgn guna sambal belacan (psst..kalau nk guna, sonyap2 jo..jgn kecoh2)
20 biji telur puyuh
4-5 biji cili api- nk pedas tambah lagi- tumbuk lumat
sedikit kunyit hidup- tumbuk lumat (tumbuk sekali ngan cili)
1 cawan santan
1 keping asam keping
sedikit daun kunyit
1 btg serai ketuk
1 biji bwg besar hiris
2 ulas bwg putih hiris
cara:
masuk semua bahan dlm periuk kecuali telur
masak hingga mendidih (sentiasa kacau)
tambah garam dan rasa...
tgk kepekatan kuah yg dikehendaki...(jgn cair sgt)
akhir, masukkan telur...
1 comment:
dapat telur puyuh ni sedapnya..lama dah tak makan. amik award kat rumah ek
Post a Comment