kawan2 blogger ku (

Wednesday, May 4, 2011

Catatan Perjalanan di Bandar Melaka

as'salam...


agaknya kan, napa la org kedah panggil cili api tu cabai melaka..
cuba pi siasat kt melaka, x jumpa pun cabai melaka..
gula melaka byk la..
huhuhuhu...


ishh..n3 ni bukan nk cita pasai cabai...
cuma nk masuk sedikit kenangan masa pi melaka isnin lepas (cuti  buruh)
bertolak dr putrajaya pg..dan pulang petang..
kira perjalanan n percutian sehari le ni..
apepun, sgt layannn!
gambor byk sgt..beratus2..
tp x kan la nk masuk semua dlm ni kan..
so, cuma masuk 2-3 pic je la...selebihnya upload ke fb je la...
tp tetiba terbanyak gak la upload ke sini..
kalau tak, x cukup lak jln ceritanbya nanti..huhu..sabor je la..
x kisah kan..kan...


perjalanan bermula dari putrajaya pada jam 8.30 pagi dgn menaiki transnasional..
best gi naik bus, leh santai2
bus sampai kat Melaka Sentral lebih kurang 10.45 pg


dari Melaka Sentral, kami ambik teksi ke Taman Rempah..
dr situ naik cruise ke muara
pemandangan di sepanjang perjalanan sgt menarik!
menurut kata kawan aku, kalau gi malam, mmg meriah ngan lampu2..tp x berapa nampak pemandangan lak kan..
harga RM10 utk dewasa dan RM5 utk kanak..sgt berbaloi sbb kita akan di bawa melewati Sungai Melaka.
Kalau nk pusing2 Bandar Melaka, leh la turun di muara, dan kalo x nak, bot tu akan patah blk..


kami memilih utk turun di muara sbb nk pusning2 bandar Melaka



tiket naik cruise dh dapat...jom masuk!!


korang posing x ajak akak yer...!



dari dalam cruise



comel kan melaka monorel..huhu


lukisan yg menarik perhatian aku...
dikatakan di lukis oleh pelajar2 uitm 




kincir air


replika kapal Flor de La Mar yg merupakan muzium Samudera
tp x masuk pun, org pun ramai sgt...
tgk dr luar je la



jom..mahu ke mana??


Hotel Casa del Rio..
sungai Melaka yg indah


mahu meletopkah?? cepat tutup tinger!!
meriam di Kota Melaka


pendakian ke a famosa...
uhuhuhu..ceh...ayat konon mcm mendaki gunung kinabalu lak ye...


nampak sungguh bersejarah..
sisa runtuhan gereja st paul..atau di namakan ''Our Lady of the Hill''
Gereja ini kemudiannya ditukar oleh pihak Belanda kepada 
tempat persemadian bangsawan dan di namakan gereja St. Paul. 
St. Francis Xavier telah dipelihara di dalam perkuburan terbuka pada tahun 1553 sebelum dibawa dengan kapal ke Goa, India.
(jadi bangunan ni penah jadi kubur la???)



kakak tua...sib baik x geget tgn aku!






pemandangan kota A famosa 


memorial pengisytiharan kemerdekaan
bangunan ini menyimpan segala dokumen tentang kemerdekaan..




bangunan stadthuys
penempatan rasmi Gabenor Belandadan Timbalan Gabenor
Bangunan ini skang menempatkan Muzium Sejarah dan Etnografi, Galeri Laksamana Cheng Ho, Muzium Sastera, Muzium Pemerintahan Demokrasi, dan Muzium Yang Di-Pertua Negeri.



Menara Taming sari..
x naik pun..ambik gambor je..huhuhu



bas yang membawa kami kembali ke melaka Sentral..
pada pukul 4.30 ptg, kami menaiki Transnasional kembali ke Putrajaya...
berakhir catitan di sini..


memori ikut kami balik..mcm nk kena dtg lagi je kan...


4 comments:

CikSyafiqah said...

melak kesayangna :)

AiTotYati said...

salam Cida,

nak buat pembetulan yg itu kincir air bukan kincir angin.

jgn mare ye


;D

Nur Hawa Mohd Zin said...

monorel melaka dah siap ek?

nur easy said...

kalau lah roboh kota melaka... ;)

jejak

free counters