kawan2 blogger ku (

Thursday, May 19, 2011

choc oreo de yummy!

as'salam....

ari ni x sihat...
berehat kt umah je...
nk g klinik tp rasa mcm malas nk bgn siap, nk tunggu bus, nk jln kaki masuk klinik, pastu tunggu bus nk blk umah lg...huhhhh..ambik cuti rehat je la....

dh tghari dh pun, gagahkan diri bgn mandi...
n wat sedikit makanan utk alas perut....

skang rasa mcm segar skit berbanding pg td...
leh la ngdap blog jap...
semalam sempat bereksperimen lg...

dr resepi kek coklat yg biasa buat, olah skit jd choc oreo..
biasa dok tgk pic org len buat, tp resepi lain skit..
aku hentam je cara aku...
jani choc oreo!


1) alas bontot cup ngan biskut oreo. biskut belah 2, ambik bhgn yg ada krim
2) baki biskut yg lg sblh blend jd serbuk (atau ramas je)
3) isikan adunan kek coklat 3/4 cup, bakar 15 mnt (kek akan naik memenuhi cup tu nanti)
4) kek yg telah dibakar dan dibiar semalman (nampak dh turun skit bila dh sejuk)
* untuk adunan kek coklat, leh klik sini sbb aku guna resepi tu je...


setelah di hias lebih kurang (masa ni dh rasa nk pitam lorrr)

utk frosting, leh google utk cari jenis2 butter cream yg sesuai ngan selera...
aku just guna bahan yg ada kt umah je...

250 g shortening
125 g krimwell / mentega- aku guna krimwell sbb nampak lebih putih
125 g gula ising
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar whipping cream (leh ganti susu cair kalo x de)

campur semua bahan, pukul sampai kembang
asingkan separuh dan campur ngan serbuk oreo kisar td
sapu atas kek, letak separuh biskut oreo atasnya...

(adunan ni agak byk. kalau trus campur ngan serbuk oreo, syg lak kalau x abis.
kalau asingkan separuh dulu, leh guna utk kek lain lak kan. 
simpan dlm peti sejuk, pukul blk bila nk guna)


bila dikoyak cupnya, oreo td hampir x kelihatan sbb dh sebati ngan kek

tapi!


lihat bontotnya, ada cop mohor oreo..huhu


siap di packing....


8 comments:

mayra aish♥ said...

wow!
nampak menarik..nanti nak try wat lah ;)

Nur Hawa Mohd Zin said...

mesti manis ni...tapi menyelerakan

POSH76 said...

macam senang ajer

fyna said...

sedap sgt! kreatif la awak

nonierahman said...

yg cap mohor tue yg mahal tuh :)

LindaRahim said...

best nyer....

NAZREE said...

ini semart, boleh order ke? nampak simple dan meliurkan pula pabila melihat pada gambar-gambar ini.

SuperbGirl said...

mohon share resepi ni di blog zi ye ;)

jejak

free counters