kawan2 blogger ku (

Tuesday, May 31, 2011

facebook: privasi atau tempat mencari kenalan bg korang?

as'salam...

ari ni nk 'cuti' jap citer masak2..
nk ckp2 pasal facebook...

ingat lg masa mula2 buka akaun fb
fren aku ada 500 lebih masa tu
sape add, aku accept aje
pastu mula rasa cam x best sbb pakat2 dok komen gambor
masa tu kan gambor agak seksisssss...

abis aku remove semua fren
tinggal yg betul2 kenal je...
dan gambar2 yg x berkenaan ngan org luar pun aku privatekan...
lepas tu, fb aku agak tenang..

lately ni, aku byk terima request..majoritinya perempuan..
dan kebanyakannya pula adalah bakers
tanpa mencurigai apa2, aku accept je
sbb pemiliknya adalah wanita
lgpun rasa ok gak kenal2 ngan bakers ..dpt gak la ilmu2 diorg kan..

tp makin lama, request makin byk..
dan aku asyik la dok accept..
sampai la satu hari aku chat ngan  sorang kawan, bakers juga dia ni, tp agak rapat ngan aku

dia: cuba ko tgk kat bla..bla...aku rasa tu gambor ko..aku cam cop mohor ko tu

aku; gambar apa?

dia: ko tgk je la...

aku: (terus gi tgk wall sorang bakers ni)

korang nk tau ape?
pic kek aku di copy pastu dia masukkan kat wall dia...
pastu ajak kekawan dia komen pasal pic tu berkaitan harga yg aku letak
BANGANG!!
dh la copy tanpa izin, pastu dok mengata aku kt belakang...

post tu agak lama gak, dlm 2-3 minggu lepas...kiranya older post la ni...

sbb tu la pakat dok add aku ja pastu tu.rupa2nya nk skodeng...
1 yg x tahan, ada ayat:

''jom kita order nak? kita rasa sedap ke tak, mana tau murah tp x sedap''

huhhh!!!!!

ko pehal????
kalau aku nk bg free pun, ko rasa gatai kt mana?

yesss...aku menulis ni mmg dgn emosi...
sbb aku rasa dipermainkan oleh diorg2 ni..
aku x tarik rezeki sesapa la...
kwsn aku ngan kwsn dorg2 ni mmg jauh...
dan aku cuma wat kek ni part time!
aku dh ada keje aku sendiri yg bertaraf BERPENCEN!


ni fb aku...makin lama makin ramai 'tetamu' yg nk jd kawan
wpun ada mutual fren, aku x kan add lg kalo aku x kenal..
mutual fren tu mmg di kalangan bakers gak..
dan bakers2 ni pun bukannya semua aku kenal...
selama ni aku x kisah nk add asalkan perempuan..
tp lepas ni...harus difikirkan kembali

semua ni kekadang membantotkan impian aku..
baik aku terus keje dan lepak2 umah mcm biasa...
baca novel, tdo sampai pengsan...

cuma apa nk di kata bila baking ni dh jd sebahagian hidup aku
dr suka2, dh jd sumber pendapatan sampingan lak...
lalu...aku cuma mampu pujuk diri sendiri..

15 comments:

nuwairani ismail said...

assalamualaikum...tertarik sy baca entry ni. biasala kalau kita dh meniaga ni.kadang2 org add sbb nk tag n attract customer lain melalui kite. sabor jela ye. lebih baik berkawan dgn org yg betol2 kite knal berbanding org yg x dikenali dan cuba ambil kesempatan ni.

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

beselah tu kak..

org ni suka dengki!!tu pasal depa xlayak nak dpt PHD yg sebenar disbbkan perasaan hasd dengki yg kobar2..

sbr ea..dugaan niaga..

= d = said...

sis,
sabar ye..
teruskan ape yg sis buat..
wat business mesti ade sume nie..
be strong..!!

Akulah Pak Lan said...

I have the same issue...terus remove link FB dari blog..kah kah kah

Ctnaemah said...

melampau nooo ni..aku benci tau org pesen gini..ngutuk2 kerja org lain sesedap rasa..ape kes?meh pm aku sape orgnya..kot2 dia tersenarai dlm list fb aku..skeri syehhh!

ieda said...

haa tum sebab lah akak dah lama x berFB .. dah private kan semua pic2 dlm tuu .. baru je akak buat ..
rasa mcm FB nie buang masa je .. x dopt ape2 .. chat mende yg sama .. last2 gaduh , singung sana singgung sini .. ermm nak2 ada org yg jenis x suke tgk kite happy huhuhu ..

memang dah serik walau akak x der lah kena ape2 kes mcm nuanza nie .. ermm akak pun x senang2 nak approve org kan .. siap cek dulu kalau x kenal sorry .. sila naik lori lahhhhhhhh :))

Nur Hawa Mohd Zin said...

fb awe hanya utk kawan2..tapi kalu yang tak kenal dan tak da mutual fren yang ramai tak approve..ada juga yang kena block :)

sue said...

to Cida:mgkn saya salah seorang yang penah add awak...tapi niat saya hanya ingin menambah kenalan dan berkongsi ilmu masaka.dan saya x penah nak ambil gambar2 masakan awak...klu awak dah tersalah paham saya minta maaf..saya x [ernah ambil gambar dan hasil tangan awak..niat saya hanya ingin berkongsi ilmu..awak awak x suka ok...saya ingat awak boleh berkongsi ilmu..tapi saya salah...maaf banyak2 sbb pernah add awak.....saya tersilapnak memilih tuk dijadikan sahabat!!!!!!

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

to sue: sy x paham nape sue leh ckp mcm tu...sedangkan jelas n3 tu ditujukan pd seseorg yg penah ambil pic sy utk 'dikutuk' kt wall dia... sy x kisah kalau org nk ambil pic utk dijadikan rujukan..sya halalkan... tp ini kes sebaliknya.... dia pertikaikan hasil keje sy dan bincangkan secara umum di wall dia....kalau org itu bukan sue, rasanya x de apa utk saya maafkan..jelas sue x salah...
sy mohon maaf andai sue terasa... dan pastinya sue akan rasa benda yg sama kalau sue kat tempat saya... maaf lagi sekali sue... sy bukan nk cari gaduh kat alam maya ni... sy pun suka nk berkawan...cuma bila sesekali ternea mcm tu, buatkan sy x pasti utk apa sebenarnya ikatan persahabatan melalui maya ni...
maaf ye sue...

sue said...

to Cida:sebenarnya gambar saya ada kat citu:saya yang add cida tapi cida xapp...saya x sangka sebenarnya Cida ada masalah sebegini..betul saya x tahu...saya kenal Cida melalui KR...sbb tu saya nak berkongsi ilmu dng Cida....cube Cida imbas kembali gambar yang Cida letak kat citu...sekali lagi maaf yer,andai saya tersalah nak add Cida

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

sue..ok..sy br paham nape sue terasa...
pasal keratan fb tu, sbb tu sy blurkan...sbb bukan nk tujukan utk kekawan yg sedang add..
itu cuma sekadar gambar hiasan

fokus n3 tu,cuma pd seseorg...
sy letak pic tu cuma utk kita pikirkan kembali, apa tujuan kita add org kt fb..
utk berkawan, berbincang atau ada simpan sesuatu yg x elok...
saya minta maaf sue, 2-3 hari ni hati masih terasa, sbb tu sy ignorekan dulu invited dr kekawan...

sy minta maaf pasal n3 ni..
mmg sy menulis dlm emosi...

sue...kita masih leh jd kawan kan...?

sue said...

to Cida:sekarang baru saya pon faham..terima kasih banyak2 sebab terangkan...klu saya ditempat Cida pon tentu saya akan terasa sebegini..maaf yer Cida..saya pon x senang duduk di buatnya..takut andai saya mengganggu Cida...Cida.andai awak sudi berkawan ngan saya,saya lagi sudi..sebab saya masih baru lagi dalam penulisan blog ni..masih mencari kawan2..sebab disini la saya mendapoat kawan kerana saya hanya seorang suri rumah...bolehkan Cida.....maaf sekali lagi.....

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

sue, lega rasanya...x best lak rasa bila ada yg terasa hati... sbb kita sendiri pun penah dibuat org kan.. sue, nti bgtau nama sue kt fb ye... sbb x tau mana 1 nk accept...

salam kenalan... :-)

sue said...

Cida:sue pon lega gak..thanks banyak2 coz masih sudi berkawan....taip jer nama penuh sue...suriani abdullah...salam ukhwah:)....

Suara Kalbu said...

Jangan sedih-sedih ya.

tak baik betul orang tu. Awak bukan kacau dia pun. haiii..manusia manusia. PHD tak habis-habis

jejak

free counters