kawan2 blogger ku (

Wednesday, May 25, 2011

puding roti atau bingka roti?

as'salam...

apa beza puding ngan bingka
kalo tanya mak, dia kata puding x yah bakar
kalau kena bakar namanya bingka

tp nape puding roti org x panggil bingka roti...
lain la yg guna agar2 tu kan..
yg tu mmg namanya puding, yg kena sejukkan dlm peti ais tu...

tp yg ni style bakar...kan ke bingka..
eheheheheh...
apepun, dua2 nya benda yg sama...
tetap enak dilayan ketika perut lapar....

kes2 puding roti atau bingka roti ni terjadi bila ada roti yg hampir xpired..
2-3 hari lepas beli gardenia...sudahnya hanya luak 2 keping je...
so, semalam lebur je la..masuk oven...
jadi sarapan pg aku ari ni (bersama nasi lemak..huhuhu)




siap untuk di bakar




selepas bakar
nampak ada tompok2 cheese yg x hancur
tp x de masalah...
sodap je dimakan...

yg hitam2 tu, coklat chip




bahan2:

8 keping roti
1 tin susu cair
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar mentega
3-4 keping keju- cincang
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar choc chip

utk sos:

200 gm coklat masakan- potong kecil2
1/4 cawan susu cair
1 sudu mentega

cara:

koyak2 roti kecil2
masukkan dlm bekas
masukkan 3/4 tin susu dalam roti
biar mengembang 1/2 jam

campurkan mentega,tpg jagung, gula dan baki susu cair 1/4 tin...
blend sampai sebati
masukkan ke dalam adunan roti td
campur coklat chip + keju
gaul rata

alas loyang ngan kertas minyak
masukkan adunan
bakar selama 30-40 minit
30 mnt pertama api bwh
10 mnt lg api atas bwh

utk sos coklat:

campur semua bahan
didihkan secara double boiled sampai coklat larut

-tunggu sejuk sblm potong! baru dpt potongan yg cantik dan x sememeh-








ni saje ngengada tuang coklat cair


9 comments:

Diari Si Froggie said...

sedapnya bingka roti nie..
thnkz sis :) kongsi resepi

rosfazila said...

respi cida mmg bestlah.rose pasti cuba!

Anonymous said...

saya like recepi ni sejuta kali..dah coopy paste and print..balik ni nak buat..hhuu..thanks for sharing....like it so much

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak rasa mungkin sebab asalnya puding roti ni mat saleh punya resepi. kan ke mat saleh kebanyakan kuih2 manis dorang panggil puding.. so.. kita org m'sia pun kenalah ikut style mat saleh gak.. walaupun cara masak serupa bingka kenalah guna nama puding sbb ikut style omputeh punya menu... hehe.. kalau bingka pandan tu sah2 org melayu punya resepi.. so guna nama style melayu ler.. kan kan kan...

tuan umah said...

to Aida Omar : selamat mencuba ye...


to rose@ila : hooyehhhh..selamat membaking :-)



CutieIntan : huuuuuuu...sejuta ekk? x byk sgt ke? ekekekekke



to kak MaDiHaA a.k.a Ratna :

hahahah...i like la kak ur statement! betul la kan..
so, patutnya, yg ni dipanggil bingka la kan..ehehheeh

s.y.a.r.q said...

meleleh air liur tgok puding roti yang ade coklat tu...sedappppnye.lame x makan =p~

tuan umah said...

to s.h.a.r.q: nti leh la cuba wat kan...ehhehehehe

Unknown said...

persamaan binga dan puding, bagi kaca mata ayu..
keduannya memang sedap dan lembut bila dimakan..
nak enak, masuk dalam peti ais..nyami

Anonymous said...

Nak bakar puding ni pada suhu berapa ye?

jejak

free counters