hahahhaha..masuk2 entry layan gambor dulu heh...
sotong yg aku beli ni agak cumel2 je...so, malas la nk potong2
trus je masak sekor2 gitu...
jarang gak aku wat kari..selalu kari gini aku guna udang je..
sekali sekala belasah je la
kita yg masak, kita yg mkn kan...
kari ni aku wat style tumis darat...
harum wangi je dapurku...
kari sotong
1 mangkuk sotong
1 bungkus kecil serbuk kari udang (jenama adabi)
3 ulas bwg merah-tumbuk
2 ulas bwg putih- tumbuk
1 biji tomato-belah 2
4 urat kacang panjang
1 biji cili merah
1/2 cawan santan
1 cawan air
asam keping, garam
bahan tumis:
2 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 tangkai daun kari
cara:
1. satukan serbuk rempah bersama bahan tumbuk dengan 1 cwn air. Rebus sampai rempah masak- tambah air kalo perlu2. masukkan santan + air + sotong + kacang panjang, tomato, cili merah dan asam keping. Biarkan mendidih. Jgn lupa boh garam. tutup api dan ketepikan
3. panaskan minyak dalam kuali.
Tumis bahan2 tumis sampai garing dan naik bau.
curahkan dlm periuk kari td dengan minyak tu sekali.
ratakan dan tutup tudung periuk.
*jgn buka tudung periuk tu sblm masa menghidang..
bila nk mkn, baru buka, dan nikmati baunya!!
2 comments:
erm yuummy ,
tpi balqis tak makan sotong lah...hue3
Selalu masak sotong mesti liat. Ade petua tak nak bg lembut je sotong tu..
Post a Comment