kawan2 blogger ku (

Thursday, December 8, 2011

ketam oh ketam

as'salam....

mood nk menghapdet blog mula merudum blk ni...
mood masak pun sama la...
hari2 mkn megi pun leh ni...
hati mcm dilanda garuda nih
tp cool saja...umo dh tua2 ni, belajar2 lah kawal kan...

memikirkan terrbeli byk lak lauk, kena la masak gak..
kalo tak kang, jd batu la dlm peti ais tu...

cerita ari ni..pasal ketam
eh, bukan la nk buat sesi bercerita lak..
cuma nk cite pasal menu ketam je



sebenarnya, aku bukanlah 'fan of crab' pun
x mcm sifut yg lain, mmg aku gila sgt2..terutama sotong

tp ntah cemana rasa nk mkn lak...
agaknya sbb terdgr2 en garpil dok sebut pasal ketam
terliur lak..
so, aku pun beli la ketam kt pasar tani...murah je sbb agak kecil2..
x reti dowhhh wa nk mkn ketam ni ngan nasik!!
mmg x jd lauk...

ketam yg aku beli ni wpun saiz sederhana tp isi byk gak...
ralit gak dok gigit2 kulit ketam tu...

bila dpt ketam, 1 masakan je yg terlintas...masak pedas...
jom..amsuk dapur aku tgk cemana aku kejekan ketam tu..


bersihkan ketam...
buang la apa yg patut
aku bukan reti sgt siang ketam ni..
kol mama dia kata buang cangkerang yg depan tu...
pastu bersihkan bulu2 lembut bwh cangkerang tu
kaki tu patah2kan skit kalo tak dia dia merayap lak dlm kuali kang...

yg atas ni, 4 ekor ketam saiz sedang


hiris bwg besar, bwg putih, halia
ketuk serai


tumis sampai garing
(abaikan kuali aku yg x berkilat tu...dh 10 thn guna nih)


pastu masuk cili kisar
kalo ikut aku, boh 3 sudu besar
biar la sampai cili masak
pastu tambah 2 sudu besar sos cili



kalo ada benda ni, masuk la 2-3 titis
kalo ada minyak bijan pun boleh
kalo x de, abaikan je


ambik sebiji telur..
asingkan telur putih n kuningnya
masukkan telur putih dlm kuali
trus kacau sebati



masukkan cili api yg dihiris
ikut suka la byk mana


masukkan ketam
tambah air skit utk masakkan ketam tu


tutup kuali ngan penutup..
biarkan 5-7 mnt (nk bg ketam tu masak)



mmg pedasss meletopp!!


okeyhh..sekian..nk pi masak kari sotong plak..babai...!

3 comments:

Amy Abdul Rahman said...

haishh! nampak sedap je.. perut dah bunyik2 dah nih :p

mama sara nur said...

assalam Shieda...
dik sedapnye ketam tu dik, kasi akak Nuri ni lapo la...
rajin Shieda ni sure cik abang bertambah tembam nanti he he

Cik Kamoo said...

Dah lama tak makan masak ketam mcm nie....sedapnye

jejak

free counters