kawan2 blogger ku (

Wednesday, January 11, 2012

makan pedas2 je mlm ni

as'salam..

yuhuuuuuuuuuuu..ngeh2.....
td dh puas ngintai bulan (ke bulan yg ngintai aku??)
skang haruslah duduk depan laptop siapkan tugasan...
tugasan pada blog le...hukk...huk...

mlm ni masak yg pedas2 je...
pastu kering2..
pastu wat la sayur bg ada kuah skit2..utk basahkan nasi..huhuuuu

ptg td pusing2 pasar tani nk cari lalalalalalala..kalo kt kedah biasa panggil siput retak seribu..
kalo kat sana, lalalala tu merujuk siput yg kecik2 tu..yg biasa kite rebus ngan serai halia tu je...

tp dukacita, siput yg aku cr yellekkk...
pastu ternampak kerang...
mengiurkan dan menggoda je tgk kerang tu dok terjelir camtu..wakakakakka
so, beli sekilo...

susah payah aku kejekan kulitnya..sental kasi bersih..
siap guna berus gigi tau!
sebab nk pastikan kulitnya bersih..sbb kerang ni agak kurang bersih
kalo dpt kerang yg kulit bersih leh la cuci mcm biasa je...

pas bertungkus lumus, siap gak menu mlm ni...


bahan2:

1 kg kerang- cuci bersih- rebus / kukus sampai terbuka kulit pastu buang sebelah kulit, ambil bhgn yg ada kerang je- ketepikan

1 btg serai- ketuk
1 helai daun kunyit
2 sudu besar sos tiram
1 sudu sos tomato

bahan kisar:

4 biji cili hidup (merah)
3-4 biji cili api- lebihkan kalo nk pedas
sedikit belacan
sedikit halia (skiit je)
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

cara:

panaskan minyak, tumis bahan kisar + serai sampai naik bau
masukkan sos tiram, sos tomato dan sedikit gula
rasakan cukup masin, masam dan manisnya.
masukkan daun kunyit yg dihiris
masukkan kerang, gaul sebati. (jgn lama sgt- sekadar sebati, tutup api)


sgt best mkn ngan nasik panas wpun tanpa lauk lain...
tp aku ada 1 lg menu nk kongsi2..sbb sgt simple...
sape yg mengikuti blog ni, mesti dh tahu kan aku sgt suka menu yg simple...
sbb kena masak lepas blk keje..nk cepat2 je sbb dh lapar..heheheh


ikan keli ni aku beli minggu lepas...
lama gak terkaku beku dlm freezer....

asalnya aku nk gaul sekali ikan ngan sambal tempoyak ni dlm kuali
tp sbb agak terrrpedas, aku letak atas ikan je la...
so, leh ketepikan kalo x nk pedas sgt....

cilinya lak aku mesin terhalus sgt
patutnya biar nampak kasar2 skitt...tu la..malas nk menumbuk..
maklumlah..sambil masak kerang tu, sambil goreng ikan....
malas dowww nk tumbuk2



bahan2:

2 ekor ikan keli- goreng garing- ketepikan
1 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit- koyak2 kasar

bahan tumbuk / kisar:

3-4 biji cili hidup- hijau
beberapa biji cili api- ikut kepedasan
1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih

cara:

panaskan minyak..
masukkan bahan kisar
masukkan tempoyak
biar sampai cili garing
masukkan daun kunyit
masukkan garam dan gula skit
leh masukkan ikan- gaul sebati atau letakkan cli atas ikan yg dh digoreng

ok la...sekian dulu bersiaran dari dapurku...
td beli keledek..teringin nk buat sesuatu..apekah itu??
tunggu next entry..ngeh2...

7 comments:

ieda said...

huwwaaaaaaaa x tahan !! ;)

cik bai said...

waaaa.... sdap nyerrr!!! dia2 kgeggemaran saya lahh

FatihaNur said...

gilo terlior doh nih...huhu

sarah mohamad said...

Yummmehhhh! Sedappnya tak pernah makan kerang buat stail gituuu!

Cho Zila said...

memang selera menengoknyertu... nak gak buat keli bertempoyaktu...

Noraim said...

sedapnya mkn pedas tp kerang sy alahan, keli pulak geli nk mkm. hehe.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum dik, sedapnya dik kerang sambal camtu.. selalu akak wat kopek dari kulit, so nampak sikit je.. ni nampak banyak kan.. nak wat gak la.. abg nampak sure dia pun nak ni.. tutup2 tak nak bagi dia tengok.. :P

jejak

free counters