kawan2 blogger ku (

Friday, January 13, 2012

menu yg simple..bagai hidup aku

assalaam....

ari ni masak simple je..(eh, penah ke aku masak yg x simple??)
heheheh...sesimple hidup aku...
apa yg ada..masak saja tanpa perlukan rencah dan rempah yg byk dan berat...




aku tatau nape aku beli udang ni....
setiap minggu mesti beli udang
sampai 1 tahap tatau nk masak apa

aku tanya en garpil, dia kata masak je apa2..
bila aku ckp nk rebus je udang tu, dia wat muka lak...
nk wat sambal mcm dh jemu sgt dh

apakan daya, dlm kotak kecemasan sejuk bekuku cuma ada udang dan beberapa ekor ikan temenung...
last2 ambil jln mudah ..goreng saja...
ikan lak wat sambal...
alhamdulillah...




bahan:

1 mangkuk udang- cuci bersih dan buang la apa yg patut
beberapa btg kacang buncis / panjang
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
1 biji cili merah- hiris

cara:

panaskan sedikit minyak dlm kuali
gaul udang dgn garam dan kunyit
goreng udang sampai tukar kaler- alihkan dr kuali

guna kuali yg sama, masukkan bwg dan cili merah
masukkan kacang buncis dan sedikit je air
masukkan garam (jgn byk sbb td dh letak garam pd udang)
masukkan udang..gaul dan terus angkat




sambal tumis ikan ni dh biasa sgt kan..
ni pun terhasil di kala kekeringan idea atau lebih kpd malas nk masak sebenarnya kot...

bahan2:

3 ekor ikan kembung / temenung- goreng garing- ketepikan
1 biji bwg besar- hiris
air sam jawa

bahan kisar:

segenggam cili kering- rebus dan toskan
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit belacan kalo suka

cara:

panaskan minyak
goreng bwg hiris sampai layu
masukkan bahan kisar
masukkan sedikit gula dan air (skit je)
kecilkan api, biar sampai cili masak dan garing

masukkan air asam jawa dan garam
bila rasa dh sebati, masukkan ikan dan gaul rata




7 comments:

Wan Anita said...

Assalamualaikum...selamat pagi...
simple tapi sedap, nak plak makan time panas2..walla...sedap aper..wan suka masakan yg simple2 dan sedap mcm ni :)

myda_ahmad said...

salam kenal...
my favourite sambal ikan tu....sambil2 jln kt sini tgk resepi....

shera haifa said...

sodapnye.. warna yg menarik tu dh buat org tertarik..

FatihaNur said...

wah td marah..ni masak lak..hebat tol...anyway ade nasi kosong sepinggan..tumpang lauk leh???

sarah mohamad said...

Sedapppnya udanggg. Udang tu feverettt tahu. saya suka buat sayur campurr, ada udang, sotong sayur2 skettt. HEHEH

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

to Wan Anita : ye kan..yg simple2 tu la buat bertambah2 nasik..hehehhe


To myda_ahmad: salam kenal juga :-)



to shera haifa: hehehhe...kuning lawan merah kan.. :-)


to FatihaNur: nk wat cemana..marah2 sayang...hahahha...dapur tetap kena berasap wpun simple...


to sarah mohamad: sama la ngan kak cida..suka sgt udang dan sotong...tetiap minggu mesti beli..sampai kekadang x tau nk wat masak apa...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum dik..
wahhhh paling akak tak tahan tu, feveret akak, si ikan kembung.. ehehe.. tu yg paling sedap.. :)

jejak

free counters