kawan2 blogger ku (

Thursday, February 9, 2012

engkau tiba, bagaikan pelangi

assalam....

selamat bertemu lagi di hari khamis...rasa mcm baru je hari khamis, tup2, khamis dtg lagiii!
hari ni hari pakai baju batik...sure rona roni je kan opis...
aku dr dulu, mmg malas la nk pakai batik
dan sebenarnya, batik pun ada 3 helai jerkk..heheheh..malas nk mengiron....

sempena batik yg berona roni ni jugak, aku nk jamu (jamu mata je la) korang semua ngan kuih yg berona roni gak..
ni la hasil persahabatn ngan pakar2 masak di FB...

apa yg ditayang, semua aku nk buat...

kuih lapis ni aku skodeng dari FB Reen Khan
aishhh..sape x kenal kan ngan hasil keje nya yg sgt 'sweet'
selain cik mat gebu dan kak Azlita, aku mmg susspeekkkk sama Reen Khan..
orgnya pun cute manis je....


sebenarnya, aku x sangka aku dpt buat kuih lapis dgn jayanya
bila tgk resepinya, alahai, nampak semangat sungguh aku nk cuba...
sebab semua bahan mmg dh sedia ada dlm kabinet...


aku just kukus dlm acuan polkadot..
sesuai la sbb acuan aku tu agak besar..
kalo acuan kecik2, jenuh gak la..
tp tgk Reen wat dlm acuan love tu, comel jerrr


resepi- copy dari Blog Reen

Bahan bahan
2 cawan santan
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
1/2 cwn gula pasir
1 sudu teh garam halus
pewarna :merah hijau ,ungu dan kuning

*tambah 1/2 sudu teh esen pandan utk bau yg haruummmm

Cara cara
1.Gaulkan semua bahan sehingga sebati tapiskan
2.kemudian bahagikan adunan kepada 4 bahagian warna
3.masukkan satu senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus 5 minit
4.lapiskan satu senduk warna hijau dan seterusnya warna unggu dan warna kuning (aku letak 1 sudu je setiap warna sbb acuan kenit)
5.ulangi sehingga habis dan kukus hingga masak 

(aku kukus dalam 10 mnt, kalo guna loyang, mungkin 15 mnt sesuai kot)




sambil2 posingkan ni pun dh berapa ketui abis....
mmg best, rasa manis nya pun sesuai, x manis sgt
tekstur nye pun kenyal2 lembut..x lembik dan x keras...




dah last ni..sape nak???

12 comments:

FatihaNur said...

wah..kaler maler gitu...last tu anto sini sket la...

REEN KHAN said...

wow menarik.. tertarik .. I like ..:)

diana said...

menarik warnanya..comel pulak tu..:)

diana said...

menarik warnanya..comel pulak tu..:)

izahdaut said...

comelnya.. lawa warne terang n garang. budak2 kalau tengok kuih gini excited bebenorla diorang..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Resipi yang simple dan senang dikuti

cikLah said...

saya suke betol kaler2 terang cggitu.. copy resepi dr kak ye.. ehehe

RoseLangkawi said...

salam
lama dok skodeng tp x komen, tp kaler trang rini mmg tempting. tq kongsi respi yg best, dan betul la, sng respinya,,mesti kne cuba try test nih...

jom g langkawi!
http://rosebussinessmind.blogspot.com/

mama sara nur said...

assalam Shieda..
baru dpt msk sini, aduhai memang rajin adik ni masak2
like kaler camni menawan rasa nak ngap je satu tau he he seb baik kat Putrajaya nun...

Art'tien said...

salam. Waaa!! cantik sgt combination color tu.Nak tanyala...sukatan gula tu 1/2 cawan kerr????

I'm Cida- My Photo Blog said...

to ARt'tien: alamak...x pasan lak..
heheheh..haar 1/2 cawan
dh edit dh..thanx ye...

mieza said...

sis..sy suka tgk..comel cngat..heee.. mcm na try.. setiap wrna kena kukus 5 minit ke kukus skli gus ey semua tu?

jejak

free counters